• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Toto sa stane s tvárou dieťaťa, keď jeho matka pije pred alebo počas tehotenstva

  • 19:07 24.02.2023
  • Rotterdam
Toto sa stane s tvárou dieťaťa, keď jeho matka pije pred alebo počas tehotenstva

Dokonca aj pohár vína týždenne má vplyv na črty tváre dieťaťa.

Už jeden pohár vína týždenne počas tehotenstva je spojený s trvalými zmenami tváre dieťaťa. Ukázala to štúdia publikovaná v akademickom žurnále Human Reproduction, ktorá naznačuje, že alkohol u matky môže ovplyvniť aj kognitívne schopnosti detí.

Holandskí vedci skúmali 200 čŕt tváre u viac ako 5 600 detí školského veku pomocou 3D zobrazovania a algoritmu umelej inteligencie. Zistili rozdiely medzi črtami tváre detí, ktorých matky počas tehotenstva pili alkohol, a detí, ktoré alkohol nepili.

Pitie len 12 ml alkoholu týždenne bolo spojené s trvalými zmenami v tvári dieťaťa. Prenatálne vystavenie alkoholu malo za následok, že deti mali viac vyčnievajúcu bradu v porovnaní s deťmi matiek, ktoré počas tehotenstva vôbec nepili.

Keď sa prenatálna expozícia alkoholu u detí zvyšuje zľava doprava, zmeny čŕt sú výraznejšie, čo je vidieť červenou farbou (ukazuje rysy prehlbujúce sa dovnútra) alebo modrou farbou (ukazuje vyčnievajúce rysy), Foto: Human Reproduction

Vystavenie alkoholu v maternici sa spájalo aj s kratším nosom, ktorý bol mierne vytočený nahor a s miernou regresiou oblasti pod očami. Čím viac alkoholu matky počas tehotenstva konzumovali, tým výraznejšie sa prejavili zmeny v tvári.

Zdá sa, že tento účinok sa s vekom oslaboval, pričom zmeny na tvári v skupine 13-ročných boli menej výrazné ako v skupine 9-ročných.

Ženy by mali vylúčiť alkohol niekoľko mesiacov pred otehotnením

Väčšina matiek, ktoré pili počas tehotenstva, pila aj tri mesiace pred otehotnením. Vedci vo výskume napísali:

"Naša štúdia naznačuje, že ženy, ktoré sú tehotné alebo chcú čoskoro otehotnieť, by mali prestať konzumovať alkohol niekoľko mesiacov pred počatím a úplne počas tehotenstva, aby sa vyhli nepriaznivým zdravotným následkom u potomkov."

Ťažké pitie alkoholu v tehotenstve má za následok fetálny alkoholový syndróm. Deti s touto diagnózou majú charakteristické zmeny tváre, kognitívnych schopností a správania dieťaťa. Vedúci štúdie Gennadij Roščupkin, epidemiológ z Erasmus Medical Centre v Holandsku, uviedol:

"Tvár by som nazval 'zrkadlom zdravia', pretože odráža celkový zdravotný stav dieťaťa. Vystavenie dieťaťa alkoholu pred narodením môže mať výrazné nepriaznivé účinky na jeho zdravotný vývoj, a ak matka pravidelne pije veľké množstvo alkoholu, môže to mať za následok fetálny alkoholový syndróm, ktorý sa odráža v tvári dieťaťa."

Deti s týmto syndrómom majú zvyčajne veľmi tenkú hornú peru, hladkú kožu medzi nosom a hornou perou (philtrum), menšie oči a dohora otočený nos. Často majú problémy so sústredením, pamäťou, majú problémy s úlohami v škole a so socializáciou.

Jedna z predchádzajúcich štúdií ukázala, že menej ako 70 ml alkoholu týždenne počas tehotenstva malo vplyv na vývoj detí. Táto štúdia je prvou, ktorá sa zaoberá konzumáciou alkoholu na úrovni 12 ml týždenne. Zdravotnícki pracovníci tvrdia, že neexistuje množstvo alkoholu, ktoré by bolo úplne bez následkov, pokiaľ ide o vývoj nenarodeného dieťaťa.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.