• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalšom meste, očakáva sa kalamita

  • 14:32 03.02.2023
  • Liptovský Mikuláš
Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalšom meste, očakáva sa kalamita

Mesto vydalo špeciálne varovanie pre vodičov.

Mesto Liptovský Mikuláš v najbližších hodinách očakáva snehovú kalamitu, vyhlásili preto mimoriadnu situáciu a II. stupeň aktivity. Vodičov žiadajú, aby podľa možností až do odvolania parkovali vo svojich garážach a dvoroch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mimoriadna situácia aj II. stupeň aktivity platia na celom území mesta do odvolania. „Dôvodom je cez víkend očakávaná snehová nádielka, podľa meteorológov má totiž pribudnúť minimálne 30 centimetrov nového snehu a platí výstraha druhého stupňa. To môže byť problém pre viaceré lokality v meste, kde sa už teraz hromadia nahrnuté kopy snehu a zužujú tak v niektorých prípadoch obojsmernú prevádzku na jeden jazdný pruh,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z liptovskomikulášskej radnice.

Vyhlásený II. stupeň aktivity umožňuje nielen plné nasadenie techniky Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta, ale aj súčinnosť zmluvných spoločností, ktoré poskytnú mestu mechanizmy na vyvážanie snehu. „Radnica bude na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie očakávať aj finančnú pomoc strany štátu pri výkone niektorých činností na úseku miestnych komunikácií,“ dodal Lengyel.

Sneh budú vyvážať zamestnanci VPS mesta na Petrovičovo nábrežie podľa ulíc s najhoršou situáciou. Petrovičovo nábrežie je podľa hovorkyne mesta jediná lokalita v Liptovskom Mikuláši, ktorú určil okresný úrad na skladovanie snehu.

V teréne bude cez víkend celý vozový park VPS. „So snehom bude bojovať v odhŕňačoch, traktoroch, sypačoch a ďalších mechanizmoch 32 pracovníkov strediska miestnych komunikácií VPS. Podľa potreby budú do údržby nasadení aj zamestnanci ostatných stredísk, ktorí budú čistiť niektoré nedostupné úseky ručne,“ ubezpečila hovorkyňa.

Mimoriadna situácia aj v Považskej Bystrici a Krásne nad Kysucou

Mesto Považská Bystrica vyhlásilo v piatok popoludní mimoriadnu situáciu. Dôvodom je snehová kalamita. Radnica o tom informovala na webe mesta.

Situáciou v dôsledku snehovej kalamity sa na radnici zaoberal krízový štáb. „Všetky vozidlá zimnej údržby sú v neustálej pohotovosti a zároveň magistrát preveruje možnosti nasadenia ďalších mechanizmov od súkromníkov,“ uviedla radnica.

Samospráva v tejto súvislosti prosí obyvateľov o trpezlivosť, podotkla, že počasie ovplyvniť nevie. „Ak ste na cestách, buďte, prosím, opatrní,“ vyzvala obyvateľov radnica.

Mesto Krásno nad Kysucou v okrese Čadca vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti s dlhotrvajúcim intenzívnym snežením v kombinácii s poľadovicou. Primátor Jozef Grapa o tom informoval na webe mesta.

Na ohrozenom území ustanovil primátor režimové opatrenia - zabezpečiť prístup pre zásobovanie k jednotlivým predajniam, k zastávkam SAD a ŽSR, sprístupniť všetky lokality pre záchranné a pohotovostné služby a zabezpečiť prístup k základnej škole, materskej škole, zdravotnému stredisku a verejným budovám mesta.

Mesto zabezpečí aj prísun potravín a základných potrieb do lokalít, kde zatiaľ nie je prístup technikou a bývajú tam občania s trvalým alebo prechodným pobytom. Primátor uviedol osady Lastovicov, Hackov, Nižné Vane, Vyšné Vane, Šustkov, Macurov, Jantov, Sýkorov a iné.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

DNES - 20:23Domáce

Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája.

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

DNES - 19:58Domáce

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách.

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

DNES - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

DNES - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

DNES - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.