• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Je prírodný deodorant zdravší ako ten bežný? Toto je výsledok výskumu

  • 15:40 22.01.2023
  • Slovensko
Je prírodný deodorant zdravší ako ten bežný? Toto je výsledok výskumu

​Možno ste už počuli, že deodoranty a antiperspiranty sú spojené s chorobami, ako je rakovina a Alzheimerova choroba. Prinášame vám výsledky výskumu.

Prírodné deodoranty nie sú žiadnou novinkou. Prejdite uličkami svojho obchodu s potravinami a je veľká šanca, že nájdete celé police s tovarom spolu s prírodnými verziami rôznych iných produktov osobnej starostlivosti, domácnosti a kozmetických produktov. Často sú drahšie ako ich konvenčnejšie náprotivky.

Z toho vyplýva, že prírodné produkty sú vo svojej podstate bezpečnejšie a čistejšie ako takzvané „neprirodzené“ verzie, ktoré sa používajú už desaťročia.

Sú však pre vás prírodné deodoranty skutočne lepšie ako tie bežné? Tu je to, čo odborníci a vedecké dôkazy naznačujú.

Rozdiel medzi prírodným deodorantom a konvenčným deodorantom

Pred porovnaním prírodných a konvenčných deodorantov stojí za zmienku, že v kategórii deodorantov existujú v skutočnosti dva rôzne typy produktov: deodoranty a antiperspiranty. Antiperspiranty sú formulované tak, aby zabránili poteniu, a ako aktívnu zložku na to používajú hliníkové soli.

Na druhej strane deodoranty v skutočnosti nezabraňujú poteniu. Namiesto toho sa zameriavajú na maskovanie zápachu potu vôňou a aktívnou antimikrobiálnou zložkou na obmedzenie rastu baktérií spôsobujúcich zápach.

Aktívnou zložkou bežných deodorantov je často triclosan, pri ktorom výskum ukázal, že ide o syntetické antimikrobiálne činidlo. Prírodné deodoranty sa na druhej strane zvyčajne spoliehajú na esenciálne oleje a rastlinné extrakty, ktoré pôsobia ako vôňa a majú aj niektoré antimikrobiálne vlastnosti.

Sú bežné deodoranty a antiperspiranty škodlivé?

Hluk okolo konvenčných deodorantov sa datuje od začiatku 90. rokov minulého storočia, s reťazovým e-mailovým listom, ktorý koloval s tvrdením, že antiperspiranty blokujú potenie a odstraňovanie toxínov a mohli by zväčšiť lymfatické uzliny a spôsobiť rakovinu. Dodnes sa tieto riziká nepreukázali.

Podľa FDA sú bežné deodoranty a antiperspiranty úplne bezpečné na pravidelné používanie u ľudí. Ak sa stále obávate používania konvenčných antiperspirantov, môžete sa utešiť aj tým, že vzhľadom na spôsob účinku sú tieto produkty klasifikované FDA ako kozmetika aj liečivá, a teda podliehajú prísnejším predpisom ako bežné a prírodné deodoranty, ktoré sa zaraďujú len medzi kozmetiku.

K dnešnému dňu nie je dôvod veriť, že prírodné deodoranty majú negatívne účinky na zdravie. Ale ako je to v prípade bežných deodorantov, môžu obsahovať zložky, na ktoré sú niektorí ľudia citliví alebo alergickí.

Najčastejšie sú to zložky pridávajúce vôňu v deodorantoch, ktoré spôsobujú dermatitídu, bežné podráždenie pokožky, ktoré sa zvyčajne prejavuje ako vyrážka alebo škvrna suchej, svrbiacej kože. Ak po aplikácii deodorantu alebo antiperspirantu pociťujete svrbenie alebo iné kožné problémy v podpazuší, odporúčame porozprávať sa s dermatológom.

Čo hľadať v prírodnom deodorante?

Hoci dôkazy nepodporujú myšlienku, že bežné deodoranty a antiperspiranty majú negatívne účinky na zdravie, niektorí ľudia radšej používajú prírodné produkty vyrobené bez umelých prísad.

Prírodné dezodoranty by tiež mohli byť dobrou alternatívou pre ľudí, ktorí vyskúšali mnoho konvenčných antiperspirantov a deodorantov a zistili, že ich pokožka je na ne citlivá. Opäť je však dôležité si uvedomiť, že prírodné deodoranty bez hliníka nezabraňujú poteniu – iba maskujú jeho zápach.

Ak hľadáte naozajprírodný deodorant, čítajte zoznam zložiek. V ideálnom prípade by značky mali byť transparentné, pokiaľ ide o to, čo je v ich produkte, hovorí, namiesto toho, aby len uvádzali výrazy ako „prírodná vôňa“ bez toho, aby konkrétne uvádzali, z akých zložiek je vôňa odvodená.

Venujte osobitnú pozornosť esenciálnym olejom a iným vôňam použitým vo výrobkoch, ktoré si vyberiete, pretože tie s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobujú podráždenie.

Okrem toho neexistuje konsenzus ani dôkaz, že niektoré zložky prírodných dezodorantov sú účinnejšie ako iné. Ak chcete ísť cestou prírodných deodorantov, vyskúšajte niekoľko s rôznymi zložkami a rozhodnite sa, ktorý – ak nejaký – bude pre vás najlepší.

Zdroj: Info.sk, TA, everydayhealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.