• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Rozprávate sa s rastlinami? Neprestávajte, takto to pomáha rastlinám aj ľuďom

  • 7:26 17.01.2023
  • Bratislava
Rozprávate sa s rastlinami? Neprestávajte, takto to pomáha rastlinám aj ľuďom

Bez ohľadu na to, či rastliny skutočne počúvajú, výskum ukázal, že svojou prítomnosťou upokojujú. Niet sa teda čomu čudovať, že sa mnohí z nás rozprávajú so svojimi rastlinami.

V prieskume portálu Trees z roku 2022 polovica z 1 250 respondentov uviedla, že sa rozprávajú so svojimi rastlinami alebo stromami. Na otázku prečo, 65 % odpovedalo, že verí, že im to pomáha rásť. Výskum však v tomto bode nie je definitívny. Zatiaľ čo štúdie zistili, že vibrácie spôsobené zvukom ovplyvňujú rastliny, porota stále nerozhoduje o tom, či ľudský hlas ponúka nejaké konkrétne výhody, informuje portál Washington Post.

„Jedna vec, v ktorej sú ľudia naozaj dobrí, je antropomorfizácia – rozprávame sa so všetkými druhmi vecí či bytostí, ktoré nie sú ľudské, ako sú naše psy a mačky,“ hovorí Cindy McPherson Frantz, profesorka psychológie a environmentálnych štúdií na Oberlin College v Ohiu. „Sme pevne naladení na to, aby sme premietali vnímajúcu myseľ, zámernosť alebo pocity na iné bytosti alebo predmety – a chceli sa spojiť s vecami mimo nás. Rastliny môžu túto potrebu splniť."

Na zvuku záleží

Pokiaľ ide o rastlinnú stranu rovnice, štúdia v časopise Ultrasonics z roku 2003 skúmala účinky klasickej hudby a zvukov vtákov, hmyzu a vody na rast čínskej kapusty a uhoriek. Obidve formy vystavenia zvuku zvýšili rast zeleniny.

V štúdii z roku 2015 publikovanej v International Journal of Integrative Sciences, Innovation and Technology výskumníci vystavili rastliny nechtíka a cíceru ľahkej indickej hudbe, ako aj hluku z dopravy. Zistili, že oba druhy rastlín rástli a vyvíjali sa lepšie po tom, čo boli štyri hodiny denne vystavené hudbe, ale nie zvukom dopravy, informuje Washington Post.

Profesorka environmentálnych vied na University of Toledo v Ohiu Heidi Appel vysvetľuje: „Rastliny určite reagujú na vibrácie vo svojom prostredí - čo môže spôsobiť, že rastliny rastú inak a stávajú sa odolnejšími voči pádu. Tieto vibrácie môžu pochádzať zo zvukov prenášaných vzduchom alebo hmyzom, ktorý sa pohybuje na samotných rastlinách. A rastliny budú reagovať inak na tóny a hudbu ako na ticho.“

Napriek nedostatku štúdií a dôkazov o výhodách rozhovoru s vašimi rastlinami existuje aspoň jedna teoretická výhoda:

„Ak sa stotožníme so živým organizmom, o ktorý sa máme starať, budeme sa oň starať lepšie."

Ak vám napríklad rozhovor so svojimi rastlinami pomôže cítiť sa s nimi viac prepojený, môžete ich pravidelnejšie zalievať, oprašovať a prerezávať a podniknúť ďalšie opatrenia, aby ste im pomohli prosperovať.

Rozprávanie s rastlinami pomáha aj ľuďom

V tom istom prieskume Trees.com v roku 2022 62 % účastníkov, ktorí uviedli, že sa rozprávali so svojou zeleňou uviedlo, že tak urobili, pretože to pomohlo ich vlastnému duševnému zdraviu. Množstvo výskumov ukazuje, že starostlivosť o rastliny je prospešná pre naše zdravie.

Jedna štúdia v časopise HortScience z roku 2018 zistila, že presádzanie rastlín znižuje duševný stres a úzkosť u mladých dospelých. A podľa štúdie vo vydaní PLoS One z roku 2022 sa zistilo, že pravidelné trávenie hodiny záhradkárčením zlepšuje náladu a znižuje stres u zdravých žien.

Zatiaľ čo nie je publikovaný výskum o tom, či je rozhovor s rastlinami pre ľudí terapeutický, existujú možné dôvody, hovoria odborníci. Jednak nám to môže prísť prirodzené. Po druhé to môže byť spôsob, ako nahlas vyjadriť myšlienky a pocity v snahe dať im zmysel. „Myslím si, že rozhovor s rastlinami je spôsob, ako hovoriť sami so sebou," hovorí Kenneth R. Yeager, sociálny pracovník a riaditeľ programu Stress Trauma and Resilience Program na Ohio State University. „Keď hovoríme so svojimi rastlinami, hovoríme sami so sebou - a formalizujeme svoj myšlienkový proces."

„Dať svoje myšlienky a pocity do slov je do istej miery terapeutické,“ hovorí Frantz.

Zdroj: Info.sk, MB, washingtonpost.com, trees.com, journals.plos.org, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.