• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Pozor na tieto lieky proti bolesti, v skutočnosti zhoršujú bolesti kĺbov

  • 20:19 23.11.2022
  • Bratislava
Pozor na tieto lieky proti bolesti, v skutočnosti zhoršujú bolesti kĺbov

Nesteroidné protizápalové lieky majú nepríjemný vedľajší účinok.

Ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky na bolesti kĺbov si v skutočnosti môžu privodiť viac bolestí. Lekári zistili, že užívanie liekov na zmiernenie bolesti pri osteoartritíde môže tento stav zhoršiť. Odborníci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu zistili, že ibuprofén, naproxén a diklofenak, ktoré sa bežne predpisujú na zmiernenie bolesti kĺbov, môžu časom zhoršiť zápal v kolenách.

Tí, ktorí trpia osteoartritídou, zvyčajne pociťujú aj opuch kĺbov, bolesť a stuhnutosť v postihnutých oblastiach. Ide o stav, ktorý postihuje 500 miliónov ľudí na celom svete. Vo väčšine prípadov liečba pozostáva z pravidelného cvičenia, chudnutia, ak máte nadváhu a nosenia vhodnej obuvi. Pri vážnejších stavoch však pacientom môžu byť predpísané lieky proti bolesti.

Po analýze údajov od viac ako 1 000 pacientov však lekári v štúdii nezistili žiadny prínos u 277 pacientov so stredne ťažkou až ťažkou osteoartritídou, ktorí dlhodobo užívali NSAID (nesteroidné protizápalové lieky). Zápal kĺbov a kvalita chrupavky sa v priebehu nasledujúcich štyroch rokov zhoršili v porovnaní so skupinou 793 ľudí, ktorí lieky neužívali, uviedli zdravotníci.

Všetci účastníci podstúpili MRI vyšetrenie kolena na začiatku a na konci obdobia štúdie. Použili pri tom 3T MRI, ktoré generuje magnetické pole dvakrát silnejšie ako bežné zobrazovanie magnetickou rezonanciou. Zo skenov hodnotili hrúbku chrupavky, zloženie a ďalšími meraniami skúmali neinvazívne biomarkery progresie zápalu a artritídy.

Štúdia bola prezentovaná na stretnutí Rádiologickej spoločnosti Severnej Ameriky. Doktorka Johanna Luitjens z Kalifornskej univerzity v tlačovej správe uviedla:

„V tejto veľkej skupine účastníkov sme dokázali, že neexistujú žiadne ochranné mechanizmy od NSAID pri znižovaní zápalu alebo spomalení progresie osteoartritídy kolenného kĺbu. Používanie NSAID pre ich protizápalovú funkciu bolo v posledných rokoch často propagované u pacientov s osteoartritídou a malo by sa prehodnotiť, pretože nebolo možné preukázať pozitívny vplyv na zápal kĺbov."

Odborníci vysvetlili, že existuje niekoľko dôvodov, prečo NSAID zvyšujú zápal kĺbov, známy aj ako synovitída:

„Na jednej strane protizápalový účinok, ktorý za normálnych okolností pochádza z NSAID, nemusí účinne zabrániť synovitíde, pričom progresívna degeneratívna zmena má za následok zhoršenie synovitídy v priebehu času. Na druhej strane, pacienti, ktorí majú synovitídu a užívajú lieky na zmiernenie bolesti, môžu byť fyzicky aktívnejší kvôli úľave od bolesti, čo by mohlo potenciálne viesť k zhoršeniu synovitídy, hoci sme v našom modeli prispôsobili fyzickú aktivitu.”

Štúdia publikovaná v roku 2019 odborníkmi z Leedského inštitútu reumatickej a muskuloskeletálnej medicíny tiež zistila, že niektoré lieky proti bolesti nemusia na tento stav fungovať. Iná štúdia zistila, že liečba bolesti menej silnými opioidmi, ako je tramadol, bola účinnejšia ako silnejšie lieky od bolesti.

Zdroj: Info.sk, TM, webmd.com, eurekalert.org, ncbi.nlm.nih.gov, oarsijournal.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.