• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

​Pacient na prehliadke u zubára zistil, že má čierne kosti. Bizarný incident súvisí s akné

  • 17:59 22.11.2022
  • Svet
​Pacient na prehliadke u zubára zistil, že má čierne kosti. Bizarný incident súvisí s akné

Ľudské kosti môžu v ojedinelých prípadoch zmeniť svoje sfarbenie. Túto skutočnosť však často odhalí až podrobná lekárska prehliadka.

„Mám čierne kosti. Teda moje kosti, kosti v mojom tele, sú čierne,“ šokoval na TikToku používateľ Archie, ktorý sa s priaznivcami podelil o svoj nezvyčajný príbeh. V ňom hovorí o tom, ako dospel k tomuto zisteniu a prečo sa jeho oporná sústava líši od tej, ktorú možno nájsť u bežného človeka.

Čierne kosti kvôli akné

Zmenu sfarbenia ľudských kostí môže spôsobiť ochorenie, ktoré Archie pomenoval „minocyklínové ochorenie čiernych kostí“. Minocyklín je liečivo, ktoré sa aj v našich končinách používa pri liečbe zápalov, napríklad v prípade zápalu pľúc, artritídy, či dokonca akné.

Archie sa dostal do kontaktu s minocyklínom počas štúdia na strednej škole, keď mu ho predpísali lekári na liečbu akné. Hoci bol oboznámený s možnými vedľajšími účinkami liečiva, školák na sebe dlho nepozoroval žiadne negatívne zmeny, čo sa však zmenilo, keď mu vyrástol zub múdrosti.

„Začal mi rásť zub múdrosti a bol čierny. Hneď som si pomyslel, panebože, hnijú mi zuby,“ hovorí Archie vo videu. „Ukázalo sa, že mám čiernu celú sánku, a podľa lekárov pravdepodobne aj zvyšok lebky a väčšinu zvyšných kostí.“ Mladíkovi ostali len biele zuby, ktoré mu vyrástli ešte predtým, ako začal užívať minocyklín.

@archiebeshort This is my video! It was intended for this account originally. Oops! #raredisease #blackbones ♬ original sound - Archie

Podobný prípad bol zaznamenaný aj u 52-ročnej ženy, ktorá takisto užívala minocyklín na liečbu akné. Keď ju po 32 rokoch od nasadenia liečby odporučili na operáciu kolena, lekári s prekvapením konštatovali, že aj v jej prípade došlo k vzniku „ochorenia čiernych kostí“.

Journal of Orthopaedic Surgery and Research ďalej vysvetľuje, že operácia napriek nečakanému zvratu pokračovala až do úspešného konca. Lekári však varujú svojich kolegov pred potenciálnymi účinkami liečiva, ktoré by si mohli zameniť za iné diagnózy súvisiace so zmenenou farbou kostí.

„Minocyklínové ochorenie čiernych kostí je raritný úkaz, pri náleze ktorého môže dôjsť k dôvodným obavám,“ uvádzajú odborníci v prípadovej štúdii. „V súčasnosti nevieme o žiadnych patologických následkoch ochorenia, avšak chirurgovia by pri pochybnostiach o pôvode mali vylúčiť všetky možné alternatívne príčiny.“

Zmena je rýchla a nezvratná

Proces prefarbovania kostí je pri užívaní minocyklínu rýchly a trvalý, ale nesúvisí s odumieraním tkanív alebo inými rizikovými následkami. Jeho detaily popisuje článok zverejnený v žurnále Clinics in Orthopedic Surgery, ktorý analyzoval päť známych prípadov:

„K čiernej pigmentácii kostí pri minocyklíne pravdepodobne dochádza prostredníctvom naväzovania železa na okysličený liek vo vyvíjajúcej sa kosti a hromadenia nerozpustného chinínu z rozpadu aromatického krúžku lieku v dospelej kosti.“

Prvý, kto ochorenie odhalí, je často zubný lekár, keďže zuby patria k najodhalenejším kostiam tela. Zubár Ollie Jupes pre portál IFLScience hovorí, že počas svojej niekoľkoročnej praxe sa stretol len s hŕstkou pacientov, ktorým sa trvalo sfarbili zuby v dôsledku užívania tetracyklínových antibiotík, akým je aj minocyklín.

„Lekári [vo Veľkej Británii] našťastie prestali predpisovať tetracyklíny deťom do veku ôsmich rokov, keď sa v 70. rokoch prišlo na to, že tieto antibiotiká spôsobujú hlboké a neraz nerovnomerné zafarbenie koruniek rastúcich zubov,“ hovorí Jupes.

Podľa Jupesa pri stmavnutí zubov v niektorých prípadoch nepomáha ani bielenie, a tak sa pacienti museli uspokojiť s porcelánovou alebo kompozitovou náhradou zubu.

„Následky na sebavedomie niektorých pacientov boli neraz drastické,“ tvrdí dentista. „Našťastie ma ešte nikto nepožiadal, aby som mu naraz 'opravil' aj sčernetú ramennú kosť,“ dodáva s úsmevom.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, biomedcentral.com, nih.gov, Video: tiktok.com/@arch
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.