• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Mlieko a cukrovka: Toto sa stane už po jednom pohári denne

  • 21:41 02.10.2022
  • Štokholm
Mlieko a cukrovka: Toto sa stane už po jednom pohári denne

Konzumácia mlieka a mliečnych produktov ovplyvňuje riziko diabetu.

Výskum ukazuje, že pohár mlieka denne znižuje riziko cukrovky o desať percent. Odborníci zistili, že mierna konzumácia mliečnych výrobkov pomáha chrániť ľudí pred diabetom druhého typu. Podľa lekárov mliečne výrobky obsahujú kľúčové živiny, ktoré zvyšujú schopnosť tela spracovať cukor. Vedci však tiež zistili, že pravidelná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Diabetes vzniká vtedy, keď telo stráca schopnosť metabolizovať cukor, najmä v dôsledku priberania a zlej životosprávy. Je to tiež jedna z hlavných príčin slepoty, amputácie, mŕtvice a srdcových chorôb.

Mierna konzumácia mliečnych výrobkov znižuje riziko diabetu

Výskum prezentovaný na výročnom stretnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu v Štokholme, ukazuje, že konzumácia mliečnych výrobkov môže pomôcť chrániť sa pred týmto ochorením.

Taliansky tím vedcov analyzoval 13 veľkých štúdií o strave a cukrovke. Zistili, že pitie pohára mlieka denne súvisí s desaťpercentným poklesom rizika diabetu. 200 g akéhokoľvek mliečneho produktu denne súvisí s päťpercentným znížením a miska jogurtu so šesťpercentným poklesom rizika cukrovky.

Konzumácia syra, rýb a vajec však nemala žiadny vplyv. Vedúca výskumníčka Annalisa Giosuè z Neapolskej univerzity povedala:

„Mliečne výrobky sú bohaté na živiny, vitamíny a ďalšie bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať metabolizmus glukózy – spracovanie cukru v tele. Napríklad je známe, že srvátkové bielkoviny v mlieku upravujú zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle. O probiotikách je tiež známe, že majú priaznivé účinky na metabolizmus glukózy, čo môže vysvetľovať, prečo sme zistili, že pravidelná konzumácia jogurtu je spojená so zníženým rizikom cukrovky 2. typu.“

Červené mäso prispieva k riziku cukrovky

Zistilo sa, že červené mäso zvyšuje riziko cukrovky, pričom u tých, ktorí konzumujú 100 g denne, čo predstavuje približne polovicu malého steaku, vzrástol výskyt ochorenia o 22 percent. A už len 50 g spracovaného mäsa denne, čo sú približne dva plátky anglickej slaniny, zvýšilo riziko diabetu takmer o tretinu. Giosuè dodala:

„Červené a spracované mäso sú dôležitými zdrojmi zložiek, ako sú nasýtené mastné kyseliny, cholesterol a hemové železo, o ktorých je známe, že podporujú chronický zápal na nízkej úrovni a oxidačný stres, čo môže znížiť citlivosť buniek na inzulín. Spracované mäso obsahuje aj dusičnany, dusitany a sodík, ktoré okrem iných nepriaznivých účinkov môžu poškodiť bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín."

Odborníci vyzvali ľudí, aby sa vzdali červeného mäsa v prospech menej rizikových zdrojov bielkovín, ako sú ryby a vajcia.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, pharmacytimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.