Mlieko a cukrovka: Toto sa stane už po jednom pohári denne

Konzumácia mlieka a mliečnych produktov ovplyvňuje riziko diabetu.
Výskum ukazuje, že pohár mlieka denne znižuje riziko cukrovky o desať percent. Odborníci zistili, že mierna konzumácia mliečnych výrobkov pomáha chrániť ľudí pred diabetom druhého typu. Podľa lekárov mliečne výrobky obsahujú kľúčové živiny, ktoré zvyšujú schopnosť tela spracovať cukor. Vedci však tiež zistili, že pravidelná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Diabetes vzniká vtedy, keď telo stráca schopnosť metabolizovať cukor, najmä v dôsledku priberania a zlej životosprávy. Je to tiež jedna z hlavných príčin slepoty, amputácie, mŕtvice a srdcových chorôb.
Mierna konzumácia mliečnych výrobkov znižuje riziko diabetu
Výskum prezentovaný na výročnom stretnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu v Štokholme, ukazuje, že konzumácia mliečnych výrobkov môže pomôcť chrániť sa pred týmto ochorením.
Taliansky tím vedcov analyzoval 13 veľkých štúdií o strave a cukrovke. Zistili, že pitie pohára mlieka denne súvisí s desaťpercentným poklesom rizika diabetu. 200 g akéhokoľvek mliečneho produktu denne súvisí s päťpercentným znížením a miska jogurtu so šesťpercentným poklesom rizika cukrovky.
Konzumácia syra, rýb a vajec však nemala žiadny vplyv. Vedúca výskumníčka Annalisa Giosuè z Neapolskej univerzity povedala:
„Mliečne výrobky sú bohaté na živiny, vitamíny a ďalšie bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať metabolizmus glukózy – spracovanie cukru v tele. Napríklad je známe, že srvátkové bielkoviny v mlieku upravujú zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle. O probiotikách je tiež známe, že majú priaznivé účinky na metabolizmus glukózy, čo môže vysvetľovať, prečo sme zistili, že pravidelná konzumácia jogurtu je spojená so zníženým rizikom cukrovky 2. typu.“
Červené mäso prispieva k riziku cukrovky
Zistilo sa, že červené mäso zvyšuje riziko cukrovky, pričom u tých, ktorí konzumujú 100 g denne, čo predstavuje približne polovicu malého steaku, vzrástol výskyt ochorenia o 22 percent. A už len 50 g spracovaného mäsa denne, čo sú približne dva plátky anglickej slaniny, zvýšilo riziko diabetu takmer o tretinu. Giosuè dodala:
„Červené a spracované mäso sú dôležitými zdrojmi zložiek, ako sú nasýtené mastné kyseliny, cholesterol a hemové železo, o ktorých je známe, že podporujú chronický zápal na nízkej úrovni a oxidačný stres, čo môže znížiť citlivosť buniek na inzulín. Spracované mäso obsahuje aj dusičnany, dusitany a sodík, ktoré okrem iných nepriaznivých účinkov môžu poškodiť bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín."
Odborníci vyzvali ľudí, aby sa vzdali červeného mäsa v prospech menej rizikových zdrojov bielkovín, ako sú ryby a vajcia.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.