• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Poslanec Beblavý chce zachovať angličtinu na školách

  • 10:43 25.10.2013
  • BRATISLAVA
Poslanec Beblavý chce zachovať angličtinu na školách

Poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) je proti obmedzovaniu angličtiny a iných cudzích jazykov na základných školách.

Aj proti tejto zmene v navrhnutom novom štátnom vzdelávacom programe rozbehol petíciu. Pripravované zmeny predložil Štátny pedagogický ústav na pripomienkovanie verejnosti, vyjadriť sa k nim môžu do konca októbra.

"Návrh obsahuje niekoľko veľmi škodlivých myšlienok, ktoré idú proti moderným európskym trendom vo vzdelávaní," hovorí Beblavý. Petíciu rozbehol vo štvrtok 24. októbra, do piatkového rána ju podľa jeho slov podpisom podporilo 224 ľudí.

Návrh inovovaného štátneho vzdelávacieho programu pre základné školy ruší povinnú angličtinu v základných školách ako prvý jazyk. Tú od tretieho ročníka v roku 2011 zaviedol minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Podľa Beblavého ju chcú teraz zrušiť aj napriek sľubom ministra, že ju zachová.

Jazyky sú kľúčom k pokroku

Druhý cudzí jazyk sa navrhuje ako doplnkový. Kým teraz je od piatej do deviatej triedy druhý jazyk povinný, po novom ho už žiaci mať nemusia.

"Znalosť jazykov je kľúčom k mobilnejšej, schopnejšej a konkurencieschopnejšej generácii a jej uplatneniu na pracovnom trhu. V krajinách OECD majú dnes žiaci vo veku 12 až 14 rokov v rámci povinného obsahu v priemere 13 percent hodín výučby cudzích jazykov, u nás len 10," hovorí Beblavý.

V malých, otvorených ekonomikách je podľa poslanca trendom zvyšovať časovú dotáciu výučby cudzieho jazyka. Ministerstvo školstva pri rušení povinnej angličtiny argumentuje, že ju dnes ako povinný cudzí jazyk učí 70 percent učiteľov nekvalifikovane, majú iba maturitu z angličtiny.

Rezort školstva chce zachovať slobodu voľby žiaka, nech si sám vyberie, ktorý cudzí jazyk sa chce učiť, tvrdí hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Ďalší problém vidí ministerstvo v tom, že žiaci na národnostne zmiešanom území, napríklad v maďarských školách, by sa podľa dnešného stavu museli učiť tri cudzie jazyky - dva ako doposiaľ a potom slovenský.

Poslanec Beblavý sa v petícii postavil i proti zníženiu počtu voliteľných hodín, ktoré si môžu školy a žiaci určovať sami. "Znižujú sa počty voliteľných hodín o 39 % a školy tak prichádzajú o možnosti prispôsobiť výučbu potrebám svojich žiakov. Už dnes je počet voliteľných predmetov výrazne nižší, ako je priemer vyspelých krajín," hovorí poslanec.

Zmeny by boli na úkor jazykov

Podstatnou navrhnutou zmenou je i opätovné rozloženie učiva do ročníkov, v súčasnosti štátny vzdelávací program učivo rozdeľuje len na stupne. Podľa Beblavého ale neexistuje jednotné a správne riešenie, ako určiť presný počet hodín v ročníkoch.

"Výber hodinovej dotácie je vždy závislý od pedagógov, vybavenia a potrieb, ktoré má konkrétna škola k dispozícii," dopĺňa.

Poslancovi prekáža i plošné zvýšenie hodín chémie a pracovného vyučovania. Je podľa neho absurdné prikazovať školám zásadne zvýšiť počet hodín na tieto predmety, a to práve na úkor jazykov. Beblavý hovorí, že nie je proti voliteľnému zvýšeniu chémie, ak sa pre ňu rozhodne konkrétna škola podľa svojich potrieb, no plošné zvýšenie považuje za zbytočné.

Ministerstvo školstva sa už skôr vyjadrilo, že ide len o návrh školských osnov a finálne stanovisko budú očakávať od Štátneho pedagogického ústavu po tom, čo vyhodnotí pripomienky od verejnosti. "Po vyhodnotení pripomienok a stanovisku predmetových komisií navrhneme úpravy," hovorí námestníčka riaditeľa Štátneho pedagogického ústavu Katarína Vaškaninová. Potom materiál poputuje na ministerstvo školstva, ktoré zmeny schvaľuje.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.