• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Most sa nevzdáva, chce vyššie tresty za agresívne psy

  • 14:54 23.10.2013
  • BRATISLAVA
Most sa nevzdáva, chce vyššie tresty za agresívne psy

Zvýšenie trestnoprávnej zodpovednosti majiteľov za útoky ich psov je podľa poslanca NR SR za Most-Híd Gabriela Csicsaia jediný správny smer, aby sa zabránilo útokom psov.


Ako povedal v stredu na tlačovej besede, každý pes s hmotnosťou nad 30 kilogramov je nebezpečný, napriek tomu, že to nemá v povahe.

Trestnoprávna zodpovednosť by podľa neho uľahčila prácu súdom, dala by možnosť vymáhania škody a zároveň by bola motivujúcou pre chovateľov psov, aby sa lepšie starali o svojich „miláčikov“.

Podľa neho riešením by preto mala byť trestnoprávna zodpovednosť majiteľov a rozdelenie psov podľa hmotnosti. „Dalo by sa zohľadniť aj plemeno psa a spôsobilosť chovateľa,“ konštatoval.

Dobré a zlé psy neexistujú

Csicsai pripomenul, že v posledných týždňoch sa množia útoky psov na ľudí. „Pred rokom vládna strana chňapla po tejto téme a ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo návrh zákona, ktorého cieľom bola snaha regulovať chov psov. Išlo to však nešťastným spôsobom, keď sa snažili rozdeliť psov na dobrých a zlých. Nie je to vhodné. Problém však zostal,“ povedal s tým, že v posledných dvoch prípadoch boli obeťami malé deti. Most-Híd má však podnet aj od občanov, že tieto psy neútočia len na ľudí, ale aj na iných psov, takže problém je aktuálny.

Rezort pôdohospodárstva podľa Csicsaia neprišiel so žiadnym novým návrhom.

„Náš návrh, aby sa zvýšila trestná zodpovednosť majiteľov psov, ministerstvo odmietlo. Je však najvyšší čas niečo spraviť. Treba politický konsenzus a niečo urobiť,“ uviedol. Podľa neho Most-Híd po šiestich mesiacoch opäť svoj návrh do parlamentu predloží.

Strana Most-Híd naposledy predložila do parlamentu novelu Trestného zákona, ktorou chcela trestať majiteľov psov, v máji. NR SR ho odmietla v júni. Most-Híd tak návrh môže opäť podať v decembri.

Most-Híd navrhoval, aby bol potrestaný odňatím slobody na jeden rok ten, kto inému čo aj z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že ako osoba zodpovedná za psa poruší dôležitú povinnosť uloženú podľa zákona a v dôsledku toho dôjde k pohryzeniu, alebo poraneniu psom bez toho, aby bol tento pes sám napadnutý alebo vyprovokovaný.

Tresty by mali odstupňovať

Na jeden až päť rokov sa podľa navrhovateľov potrestá páchateľ, ak pes spôsobí ujmu na zdraví viacerým osobám alebo spôsobí ťažkú ujmu na zdraví, smrť alebo ujmu chránenej osobe.

Odňatím slobody na šesť mesiacov sa potrestá páchateľ, ak pes, za ktorého je zodpovedný, poraní spoločenské alebo hospodárske zviera bez toho, aby bol tento pes sám napadnutý alebo vyprovokovaný.

Ministerstvo pôdohospodárstva zas navrhovalo sprísniť pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien. Novelu zákona, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov, však rezort pôdohospodárstva napokon stiahol.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.