• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Štát podľa Sulíka tají, koľko stála ruská misia poslankýň

  • 15:16 23.10.2013
  • BRATISLAVA
Štát podľa Sulíka tají, koľko stála ruská misia poslankýň

Poslankyne Smeru leteli vládnym špeciálom na výlet do RuskaŠtát tají, koľko stála septembrová cesta poslankýň národnej rady do Petrohradu, tvrdí predseda SaS Richard Sulík.


Podľa Sulíka sa štátne orgány napriek zákonu o slobodnom prístupe k informáciám vyhli vyčísleniu nákladov spojených so služobnou cestou do Petrohradu 21. až 23. septembra.

„Na našu oficiálnu žiadosť z 26. septembra ministerstvo vnútra odpovedalo tak, že v danej chvíli tieto údaje nie sú k dispozícii. Ale dozvedeli sme sa, že okrem poslankýň Laššákovej, Gabániovej, Vittekovej a Roškovej leteli s nimi vo vládnom lietadle - a teraz citujem odpoveď ministerstva - p. Strýčková, p. Chovanec a p. Murín,“ uviedol Sulík v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla strana SaS.

Sulíkovci sa s infožiadosťou obrátili aj na národnú radu. Tvrdia, že na jej základe zistili, že účasť Kataríny Strýčkovej na služobnej ceste vraj vyplývala z jej pracovnej náplne – protokolárne zabezpečovanie zahraničných služobných ciest predstaviteľov parlamentu.

Podľa Sulíka boli zbytoční dvaja poslanci

Hovorca predsedu parlamentu Pavol Chovanec šiel do Ruska na žiadosť podpredsedníčky parlamentu Laššákovej, pričom si „nenárokoval diéty a výdavky na hotel a svoj pobyt si hradil sám“.

"Robíme z toho taký záver, že na výlet do Petrohradu, pretože to je správne pomenovanie tejto takzvanej služobnej cesty, išli zbytočne ďalší dvaja úradníci. Veď keby bola účasť pána Chovanca nutná, neplatil by si hotel z vlastných," hovorí strana SaS.

Podľa Sulíka je pozoruhodnou kapitolou účasť pána Murína. "Kancelária národnej rady o ňom prezradila len toľko, že je Marián a že žiadosť o jeho odvoz dal konzulát v Sankt Peterburgu. Pýtam sa, čo má toto znamenať? Aký bol účel cesty tohto pána? A kto to vlastne je,“ pýta sa Sulík.

Záhadný pán Murín

SaS sa obrátila na ministerstvo vnútra aj s druhou žiadosťou 9. októbra. Podľa vyjadrení liberálov rezort náklady letu ani tentoraz nevyčíslil. "Vraj takéto údaje stále nemá k dispozícii," uvádza strana. „Takže toto je obraz ruskej misie poslankýň Smeru v plnej kráse. Zneužitie špeciálu, potom zatĺkanie o nákladoch, hovorca, čo si hotel platí sám a nakoniec záhadný pán Murín,“ uzavrel Sulík.

Ministerstvo vnútra v reakcii na vyhlásenia SaS tvrdí, že nič netají a náklady zverejní, musí však počkať na faktúry. „Nič nezatajujeme, ale reálne nevieme, aké tie náklady sú. Čakáme na fakturáciu, údaje by mohli byť k dispozícii v decembri," povedal agentúre SITA Petar Lazarov z komunikačného odboru ministerstva.

Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa za Smer-SD Jana Laššáková spolu so straníckymi kolegyňami Darinou Gabániovou, Annou Vittekovou a Ľubicou Roškovou v dňoch 21. až 23. septembra pracovne navštívili Sankt Peterburg. Leteli vládnym špeciálom. Pôvodne mala cestovať aj poslankyňa za KDH Monika Gibalová, ktorá však zostala na Slovensku a v Košiciach sa zúčastnila na Národnom pochode za život.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.