• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Extrémisti si podľa vlády robia lacnú reklamu na úkor Rómov

  • 14:22 23.10.2013
  • BRATISLAVA
Extrémisti si podľa vlády robia lacnú reklamu na úkor Rómov

Extrémisti začali na Slovensku vo veľkej miere zneužívať problematiku rómskej menšiny, tvrdí správa ministerstva vnútra, ktorú vzala v stredu vláda na vedomie.

"Dôvodom je presadzovanie svojich hlavných cieľov, ktoré súvisia so snahou zviditeľniť sa na politickej scéne a zároveň sa medializovať (lacná reklama), pričom očakávajú podporu širokej verejnosti," uvádza správa o stave extrémizmu na Slovensku v roku 2012.

Podľa rezortu vnútra v posledných rokoch rozširujú extrémisti svoje členské základne u nás, ale aj viac spolupracujú so zahraničnými subjektmi.

Ako príklad uvádza materiál protesty v Poľsku či podporu od členov českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti. Dokument rezortu vnútra hovorí, že ľudia zneužívajúci rómsku problematiku využívali rôzne verejné podujatia, ktoré síce nesúviseli s aktivitami extrémistov, ale pre možnosť verejného prezentovania svojej ideológie to brali ako vhodnú príležitosť infiltrovať sa na podujatie a preorientovať akciu pre svoje potreby a propagáciu.

Vlani prebehlo vyše 130 extrémistických stretnutí

Medzi subjekty vystupujúce s extrémistickými prvkami podľa správy patrí Ľudová strana Naše Slovensko, ďalej Slovenská pospolitosť, Slovenské hnutie obrody, Nové slobodné Slovensko, Národný odpor Slovensko a Slovenskí Branci.

Z ľavicového spektra extrémistických hnutí sa najviac podľa rezortu vnútra zviditeľňuje hnutie Antifa, kde ide o boj proti všetkým prejavom fašizmu, verejným prejavom násilia a rasovej neznášanlivosti. Správa spomína aj Československú anarchistickú federáciu.

Vlani polícia monitorovala 113 verejných zhromaždení, demonštrácií a pochodov, ktoré organizovali aj prívrženci extrémizmu. "Neoddeliteľnou súčasťou prezentácie extrémizmu sú hudobné koncerty," konštatuje správa s tým, že policajti za minulý rok evidujú 17 koncertov, ktoré organizovali prívržencami pravicového extrémizmu a 13 koncertov ľavicových extrémistov.

Rok 2012 hodnotí správa z pohľadu zistených trestných činov extrémizmu ako rok s klesajúcou tendenciou v porovnaní s rokom 2011. Na Slovensku zistili vlani 104 trestných činov na úseku extrémizmu. Objasnených bolo podľa policajnej štatistiky 43 trestných činov. Najčastejšie páchaným trestným činom bol prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Minuloročná správa o extrémizme konštatovala, že extrémizmus na Slovensku prešiel postupne z anonymity cez občianske združenia až na politickú scénu. Podľa vlaňajšieho dokumentu zneužívajú extrémisti pri svojej snahe preniknúť na politickú scénu problémy sociálne znevýhodnených a neprispôsobivých skupín obyvateľov.

Pripravia nový autorský zákon

Moderný a flexibilný nový autorský zákon, ktorý prinesie právnu istotu, chce pripraviť Ministerstvo kultúry (MK) SR. Jeho legislatívny zámer v stredu schválila vláda. Autorský zákon má zabezpečiť "autorom a iným nositeľom práv efektívnejší výkon ich práv a zároveň vyváženie záujmov na strane nositeľov práv a používateľov," uvádza ministerstvo v návrhu.

Noví členovia predsedníctva agentúry od 26. októbra:

Ján Rosocha (špecializácia na imunológiu, molekulárnu biológiu),
Rastislav Havrila (technické vedy, elektrotechnika),
Eva Majková (materiálové vedy, nanovedy a nanotechnológie),
Jozef Masarik (jadrová fyzika),
Viktor Smieško (technické vedy, elektrotechnika),
Anetta Čaplánová (ekonomika),
Štefan Mihina (poľnohospodárske vedy),
Ľudovít Parilák (strojárstvo, technológie ) a
Anton Ondrej (priemyselné inžinierstvo, bankovníctvo).

Pri príprave autorského zákona sa ministerstvo chce sústrediť na zlepšenie vymožiteľnosti autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom v prípade ich porušenia.

"Dôležité je tiež zabezpečiť nositeľom práv aj širokej verejnosti primeranú kontrolu nad organizáciami kolektívnej správy, napríklad formou zverejňovania povinných informácií," píše ďalej ministerstvo kultúry v predkladacej správe k návrhu.

Príprava úplne nového autorského zákona je jednou z priorít ministra kultúry Mareka Maďariča. Šéf rezortu kultúry opakovane avizoval, že do legislatívneho procesu nový zákon predložia v druhej polovici tohto volebného obdobia.

Nový autorský zákon má reagovať na súčasné potreby ochrany práv autorov a ďalších nositeľov práv, ale aj na nové spôsoby a prístupy k používaniu chránených obsahov v digitálnom veku a bude podporovať kreativitu a tvorivosť autorov.

Po jeho zmene volali viaceré organizácie aj autori už dlhšie. Rýchle riešenie však nie je jednoduché, keďže oblasť výnimiek a obmedzení je harmonizovaná v rámci práva Európskej únie a priestor pre národné úpravy je jasne vymedzený.

Návrh legislatívneho zámeru autorského zákona vychádza okrem iného z potreby prispôsobiť súčasnú právnu úpravu zmenám, ktoré priniesol vývoj informačnej spoločnosti.

"Je nevyhnutné prijať právny predpis, ktorý zohľadňuje požiadavky týkajúce sa ochrany a používania autorských diel a iných predmetov ochrany na internete, zároveň zabezpečí autorom a iným nositeľom práv efektívnejší výkon ich práv a na druhej strane nastaví vhodné podmienky prístupu používateľov k chránenému obsahu," tvrdí MK SR.

Podľa ministerstva takýto autorský zákon bude základom pre rozvoj a šírenie kultúry, tvorivosti, vzdelania a výskumu a aj pre rozvoj kreatívneho priemyslu a internetovej ekonomiky.

Aké zmeny čakajú nový autorský zákon?

* úprava ustanovení autorského hmotného práva, zmluvného práva, výnimky a obmedzenia, práva súvisiace s autorským právom, osobitným právom k databáze, kolektívnou správou práv

* posúdi sa ochrana a vymožiteľnosť práv

* zohľadnia sa problémy súvisiace s digitalizáciou chránených obsahov

* aktualizujú sa autorskoprávne definície a pojmy

* rekodifikácia zmluvného autorského práva

* zaviesť by sa mala možnosť autora odstúpiť od zmluvy (nevyužívanie licencie, zmena presvedčenia)

* možnosť prevodu a vzdania sa autorských práv (aj pri výkonných umelcoch)

* sprehľadnenie výnimiek a obmedzení týkajúcich sa vyhotovovania rozmnoženín pre súkromnú potrebu a reprografických rozmnoženín

* zmena v oblasti kolektívnej správy práv

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.