• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Zelenskyj: Informácie o údajnom ohrození Ukrajiny z Podnesterska šíri Rusko

  • 21:58 27.06.2022
  • Kyjev
Zelenskyj: Informácie o údajnom ohrození Ukrajiny z Podnesterska šíri Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok varoval, že Ukrajina odpovie na každý prípadný pokus o útok zo separatistického moldavského regiónu Podnestersko.

Vyjadril tiež presvedčenie, že informácie o údajnom ohrození Ukrajiny z Podnesterska šíri Rusko.

Na svojom webe o tom informovala televízia al-Džazíra, ktorá dodala, že Zelenskyj to vyhlásil v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

Ukrajinský prezident potvrdil, že so Sanduovou rokovali aj o spomínaných hrozbách.

Sanduová vyhlásila, že vedenie v Kišiňove robí všetko pre to, aby medzinárodne neuznané Podnestersko nepredstavovalo hrozbu pre Moldavsko ani pre Ukrajinu.

Zdôraznila, že Moldavsko a Ukrajina by mali udržiavať pravidelný dialóg o bezpečnostných otázkach. Poznamenala tiež, že so Zelenským dohodli, že budú spolupracovať pri udržiavaní stability a budú sa vyhýbať provokáciám, ktorých cieľom je destabilizácia situácie.

Moldavská líderka tiež poznamenala, že informácie o možnej mobilizácii obyvateľov v Podnestersku sa zatiaľ nepotvrdili.

Avizovala, že v prípade, ak dôjde k udalostiam, ktoré vyvolajú znepokojenie, Moldavsko okamžite prijme príslušné opatrenia a bude informovať partnerov.

Zelenskyj na tlačovej konferencii povedal, že akékoľvek pokusy zaútočiť na Ukrajinu z Podnesterska, ktoré sa odtrhlo od Moldavska v roku 1992 a na jeho území sa naďalej nachádzajú ruské jednotky, by boli „chybou v globálnom meradle“.

Títo ľudia z dočasne okupovaných území Moldavska by mali vedieť, že to pre nás nebude rana, ale obyčajná facka, a na túto facku odpovieme ranou,“ varoval Zelenskyj podľa vyhlásenia zverejneného na jeho oficiálnej webovej stránke.

Vyjadril tiež presvedčenie, že vďaka úspechu európskej integrácie dôjde k ďalšiemu zblíženiu Moldavska a Ukrajiny.

Určite si budeme vymieňať skúsenosti na ceste k plnému vstupu do EÚ,“ vyhlásil Zelenskyj. Dodal, že obe krajiny čelia podobným hrozbám v podobe agresie Ruskej federácie a ruskej politiky. „Ak majú hrozby rovnaké korene, rovnaké by mali byť aj naše reakcie na ne,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Pred rokovaniami v Kyjeve Sanduová navštívila mestá Boroďanka, Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti, kde v prvých týždňoch invázie došlo k násilnostiam na civilistoch, v súvislosti s ktorými sa vyšetrujú podozrenia zo spáchania vojnových zločinov. Tieto činy boli odhalené začiatkom apríla, keď sa ruské jednotky z Kyjevskej oblasti stiahli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.