• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Nemám pri sebe žiadne tajné dokumenty, tvrdí Snowden

  • 10:48 18.10.2013
  • WASHINGTON
Nemám pri sebe žiadne tajné dokumenty, tvrdí Snowden

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden potvrdil, že si do Ruska nepriniesol žiadne tajné materiály o fungovaní tajných služieb USA.

V rozhovore pre denník The New York Times (NYT) zverejnenom vo štvrtok skonštatoval, že materiály, ktoré si vzal pri úteku z USA, odovzdal novinárom v čínskom Hongkongu, odkiaľ koncom júna odletel do Moskvy.

Pre denník taktiež osvetlil svoje pohnútky zverejniť tajné informácie o ilegálnom odpočúvaní americkými tajnými službami.

Podľa jeho slov sa k svojmu rozhodnutiu dopracovával postupne. Okrem dlhodobých pochybnosti o legitímnosti ich práce zohrala svoju úlohu údajne aj neschopnosť jeho nadriadených zareagovať na jeho pripomienky týkajúce sa zraniteľnosti systému programov. Vtedy sa podľa svojich tvrdení uistil, že boj proti systému vedie výlučne k trestu.

"Aký by malo význam, keby som pri sebe nosil kópiu materiálov? Neslúžilo by to verejnému záujmu. Šanca, že sa Rusi alebo Číňania dostanú k dokumentom, je preto nulová," povedal 30-ročný Američan denníku NYT a podotkol, že vďaka svojej práci pozná fungovanie čínskych tajných služieb.

Stíhaný Američan sa následne vyjadril na margo ním odhalených tajných programov: "Programy uvádzané do praxe potajme a mimo zraku verejnosti sú nelegitímne a to je problém. Predstavujú tiež nebezpečenstvo tajného vládnutia, kde sú rozhodnutia s enormnými dôsledkami pre verejnosť robené bez jej vedomia a vyjadrenia," povedal počítačový technik.

Tridsaťročný Edward Snowden mohol začiatkom augusta po viac ako mesiaci opustiť moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu priznali dočasný štatút utečenca. Rusko bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb odmietlo vydať do vlasti, kde ho po zverejnení podrobností o programoch sledovania internetovej a telefonickej komunikácie obvinili z viacerých zločinov. Američan bol jedným z favoritov na zisk ľudskoprávnej Sacharovovej ceny udeľovanej Európskym parlamentom, nakoniec ju však nezískal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.