• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Výkonná rada WHO nominovala na funkciu šéfa opäť Tedrosa, voľba bude v máji

  • 13:22 25.01.2022
  • Ženeva
Výkonná rada WHO nominovala na funkciu šéfa opäť Tedrosa, voľba bude v máji

Vedenie organizácie sa bude voliť v máji.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus má druhé funkčné obdobie už takmer isté – v utorok v procedurálnom hlasovaní bol výkonnou radou WHO odsúhlasený ako jediný nominant. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Chcem zablahoželať Dr. Tedrosovi k nominácii na úrad generálneho riaditeľa WHO na ďalšie päťročné obdobie, ktoré sa začne 16. augusta 2022,“ povedal po tajnom hlasovaní o nominácii na tento post Patrick Amoth, šéf 34-člennej výkonnej rady WHO.

Prvý líder zdravotníckej organizácie OSN z Afriky reagoval slovami, je „veľmi vďačný za pokračujúcu podporu“. Priznal, že jeho prvé päťročné obdobie vo vedení WHO bolo „náročné a ťažké“. Dodal, že je preňho „veľkou cťou“, že dostal príležitosť v tomto boji pokračovať.

Očakáva sa, že bývalý etiópsky minister zdravotníctva a zahraničných vecí bude favoritom v májovej voľbe, v ktorej bude hlasovať všetkých 194 členských štátov WHO.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 pred vyše dvoma rokmi si v súčasnosti 56-ročný Tedros, špecialista na maláriu, vyslúžil veľké uznanie za spôsob, akým vedie WHO v čase tejto krízy.

Predovšetkým africké krajiny teší pozornosť, aká sa im v pandémii venuje, a tiež si cenia Tedrosovu vytrvalú kampaň za to, aby chudobnejšie krajiny dostali spravodlivejší podiel vakcín proti covidu.

Hlavná časť kritiky Tedrosovho pôsobenia vo funkcii prichádza z jeho vlasti, píše AFP. Etiópska vláda kritizovala výroky o humanitárnej situácii v jeho rodnom regióne Tigraj, kde 14 mesiacov prebieha vojnový konflikt.

Tedros v januári opísal situáciu v Tigraji ako „peklo“ a obvinil etiópsku vládu, že bráni v doručení liekov a ďalšej životne dôležitej pomoci miestnym obyvateľom. Addis Abeba následne žiadala, aby bol Tedros vyšetrovaný za „zneužívanie právomocí a za porušovanie svojich profesionálnych a zákonných povinností“.

Etiópia však zrejme nemá veľkú podporu v takejto kritike. „Naozaj sa vyjadruje ostro, ale to, čo hovorí, sedí s faktami zistenými šéfmi všetkých humanitárnych agentúr,“ povedal pre AFP nemenovaný západný diplomatický zdroj. „Nie je to žiadne zneužívanie právomocí,“ doplnil.

Etiópia zabránila Africkej únii (AÚ), aby vyjadrila jednomyseľnú podporu Tedrosovej nominácii, ale medzi 28 prevažne európskymi štátmi figuruje niekoľko afrických krajín vrátane Kene a Rwandy, ktoré ho oficiálne navrhli na funkciu.

Spojené štáty za vlády prezidenta Joea Bidena tiež do veľkej miery podporujú. Zaujal totiž prísnejší postoj voči Číne a žiada od nej väčšiu transparentnosť pri vyšetrovaní pôvodu pandémie koronavírusu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov

USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov

DNES - 21:31Zahraničné

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov.

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.