• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Posudok o zneužívaní odhalil i pochybenia bývalého pápeža Benedikta XVI.

  • 15:33 20.01.2022
  • Mníchov
Posudok o zneužívaní odhalil i pochybenia bývalého pápeža Benedikta XVI.

Joseph Ratzinger, ktorý kedysi pôsobil ako arcibiskup v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze, môže byť obvinený v štyroch prípadoch.

Nový znalecký posudok o prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými, ktorý predstavili vo štvrtok v Nemecku, vyčíta emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., že v čase, keď pôsobil ako arcibiskup v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze, sa v štyroch prípadoch dopustil zlyhaní a nečinnosti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie právnika Martina Puscha v Mníchove.

Celkovo sme prišli k záveru, že vtedajší arcibiskup kardinál (Joseph) Ratzinger, môže byť z pochybení obvinený v štyroch prípadoch,“ uviedol Pusch.

Benedikt XVI. (94), ktorý stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 – 2013, pochybenia týkajúce sa svojho pôsobenia na čele arcidiecézy v Mníchove a vo Freisingu (1977 – 1982) vo všetkých prípadoch odmietol.

Odborná štúdia, ktorú pre arcidiecézu vypracovala právnická firma Westpfahl Spilker Wastl (WSW), uvádza 497 obetí zneužívania v rokoch 1945 – 2019, pričom väčšinu z nich tvorili malí chlapci a tínedžeri. Vo vypracovanej správe sa spomína najmenej 235 údajných páchateľov vrátane 173 kňazov a deviatich diakonov. Napriek obvineniam z páchania alebo tolerovania zneužívania sa k pastoračnej činnosti vrátilo 40 duchovných, píše sa v správe.

Bývalý pápež Benedikt XVI. podľa AFP autorom správy poskytol 82-stranové vyhlásenie týkajúce sa ich otázok. Jeho hovorca Georg Gänswein pre denník Bild uviedol, že pápež zverejnenie správy podporuje a osudy obetí zneužívania mu nie sú ľahostajné. Benedikt XVI. sa stal vôbec prvým pápežom za 600 rokov, ktorý odstúpil z tejto funkcie. V súčasnosti žije v ústraní v bývalom kláštore nachádzajúcom sa na území Vatikánu.

Správa, ktorá skúmala, „či zodpovedné osoby konali v súlade s právnymi požiadavkami... a či náležite konali pri prípadoch podozrení a možných páchateľov“, taktiež uvádza v dvoch prípadoch pochybenia zo strany súčasného arcibiskupa Reinharda Marxa, ktorý je popredným spojencom pápeža Františka.

Pochybenia v 21 prípadoch sa spomínajú i v prípade kardinála Friedricha Wettera, ktorý bol Benediktovým priamym nástupcom vo funkcii mníchovského arcibiskupa. Ten akúkoľvek zodpovednosť taktiež poprel.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov

USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov

DNES - 21:31Zahraničné

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov.

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.