• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Merkelová po 16 rokoch končí na poste kancelárky. Toto sú jej politické míľniky

  • 13:34 08.12.2021
  • Berlín
Merkelová po 16 rokoch končí na poste kancelárky. Toto sú jej politické míľniky

Prinášame výberovú chronológiu politických míľnikov Angely Merkelovej.

Za nového nemeckého kancelára zvolili poslanci Spolkového snemu (Bundestagu) v stredu Olafa Scholza zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý v tejto funkcii po 16 rokoch vystriedal konzervatívnu političku Angelu Merkelovú. Prinášame výberovú chronológiu jej politických míľnikov.

- December 1989 - Angela Merkelová vstúpila do novej strany Demokratické prebudenie (Demokratischer Aufbruch).

- 4. augusta 1990 - Strana Demokratické prebudenie sa zlúčila s Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a Angela Merkelová sa stala členkou CDU.

- 2. decembra 1990 - V prvých celonemeckých parlamentných voľbách po zjednotení Nemecka bola Angela Merkelová prvý raz zvolená do Spolkového snemu (Bundestag).

- 18. januára 1991 - 16. novembra 1994 - Vo vláde Helmuta Kohla (CDU) bola spolkovou ministerkou pre ženy a mládež.

- 17. novembra 1994 - 27. októbra 1998 - V kabinete Helmuta Kohla zastávala post ministerky ochrany životného prostredia, prírody a bezpečnosti jadrových reaktorov.

- 7. novembra 1998 - Angela Merkelová bola zvolená za generálnu tajomníčku CDU.

- December 1999 - Počas finančnej aféry CDU Merkelová tvrdo kritizovala bývalého kancelára Helmuta Kohla za to, že nezvládol škandál so sponzormi strany, pričom vyhlásila, že CDU sa musí so svojím dlhoročným predsedom rozísť.

- 10. apríla 2000 - Na zjazde CDU v Essene zvolilo 96 percent delegátov Merkelovú za novú predsedníčku strany. Na čele nemeckých kresťanských demokratov bola do 7. decembra 2018.

- 22. novembra 2005 - Do kresla spolkového kancelára zasadla po prvýkrát v dejinách Nemecka žena. Svoj prvý kabinet vytvorila Angela Merkelová z CDU, sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a sociálnych demokratov (SPD).

- 28. októbra 2009 - Druhý kabinet Angely Merkelovej. Sociálnych demokratov nahradili liberáli z FDP. Vznikla čierno-žltá koalícia zložená z CDU/CSU a FDP.

- 17. decembra 2013 - Tretia vláda kancelárky Angely Merkelovej. Moci sa po štyroch rokoch opäť ujala veľká koalícia, ktorú vytvorili CDU/CSU a SPD.

- 31. augusta 2015 - V čase migračnej krízy Angela Merkelová vyhlásila „Wir schaffen das!“ („Zvládneme to!“) tvrdiac, že Nemecko je schopné prijať veľký počet migrantov. O rok neskôr priznala, že tieto slová radšej nemala vyrieknuť.

- 14. marca 2018 - Štvrtý kabinet Angely Merkelovej vznikol takmer pol roka po parlamentných voľbách (24. septembra 2017). Vo vládnutí pokračovala veľká koalícia zložená z CDU/CSU a SPD.

- 29. októbra 2018 - Na zasadaní predsedníctva CDU Merkelová oznámila, že už nebude kandidovať na funkciu šéfky strany a po skončení funkčného obdobia v roku 2021 sa nebude opäť uchádzať ani o post kancelárky. Stalo sa tak po sérii slabých výsledkov CDU v krajinských voľbách, v ktorých utrpeli kresťanskí demokrati značné straty.

- 26. septembra 2021 - Voľby do Spolkového snemu vyhrali sociálni demokrati (25,7 percenta) pred konzervatívcami z CDU/CSU (24,1 percenta). Po koaličných rokovaniach vytvoril dezignovaný kancelár Olaf Scholz (SPD) vládu spolu so stranou Zelených a liberálov z FDP.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.