• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Silné búrky a záplavy v Grécku si vyžiadali dve obete

  • 17:41 15.10.2021
  • Atény
Silné búrky a záplavy v Grécku si vyžiadali dve obete

Pre silné búrky a záplavy boli v piatok v Aténach zatvorené školy a mnohé úrady. Nepriaznivé počasie spôsobilo chaos vo viacerých častiach Grécka a vyžiadalo si tiež materiálne škody a životy najmenej dvoch ľudí. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovali agentúry AFP a AP.

Silné búrky sa už vo štvrtok prehnali cez grécke Iónske ostrovy, polostrov Chalkidiki a zasiahli aj metropolu Atény a jej okolie. Grécke médiá uviedli, že na viacerých miestach napadlo v priebehu niekoľkých hodín množstvo zrážok zodpovedajúce priemernému ročnému úhrnu.

V hlavnom meste pre záplavy v piatok preventívne zatvorili školy a väčšinu štátnych úradov. V noci na piatok bola v Aténach uzavretá aj diaľnica vedúca na sever krajiny. Zatvorené boli aj dve cesty vedúce pozdĺž pobrežia, uvádza agentúra DPA.

Nepriaznivé počasie spôsobilo ešte vo štvrtok aj chybu v meraní na aténskom observatóriu, v dôsledku čoho vyšlo mylné oznámenie o údajnom silnom zemetrasení pri ostrove Naxos.

Grécki hasiči absolvovali vo štvrtok a piatok viac ako 1400 výjazdov, pričom zachraňovali ľudí a odčerpávali vodu zo zaplavených domov. Len na ostrove Korfu boli k zásahom povolaní takmer 500-krát, uviedol hasičský zbor. Viacero obyvateľov tohto ostrova našlo pred povodňami útočisko na strechách svojich zaplavených domovov a zachránili ich až pomocou vrtuľníkov, približuje AP.

Na ostrove Eubója objavili v piatok bezvládne telo pastiera, ktorý bol od štvrtka nezvestný a ktorého auto odplavila prívalová voda. Prívalové dažde zapríčinili aj dopravnú nehodu na Peloponéze, pri ktorej zahynula jedna žena a viacero ďalších osôb utrpelo zranenia.

Agentúra AP v piatok informovala o nehode autobusu, ktorý v Solúne viezol do práce zamestnancov ropnej rafinérie a spadol do veľkej diery na ceste. Všetkým 15 pasažierom sa podarilo z autobusu uniknúť cez jeho zadné dvere a z nehody tak vyviazli bez zranení. Už prázdny autobus následne celý spadol do diery a vytiahnuť ho musel žeriav.

Silné búrky pretrvávali na území Grécka aj v piatok, pričom sa presunuli na východ krajiny. Zasiahli ostrovy Rodos, Kos, Santorini, Mykonos či časti Kréty. Zlepšenie počasia sa podľa predpovedí neočakáva skôr než v nedeľu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.