• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Vietnamská vláda predĺži lockdown na juhu krajiny o dva týždne

  • 5:58 01.08.2021
  • Hočiminovo Mesto
Vietnamská vláda predĺži lockdown na juhu krajiny o dva týždne

Vietnamská vláda od pondelka predĺži o ďalšie dva týždne lockdown v ekonomickej metropole Hočiminove Mesto, ako aj v ďalších 18 mestách a provinciách na juhu krajiny, informovala agentúra Reuters.

Vietnam úspešne bojoval s koronavírusom po väčšinu obdobia pandémie. Ešte koncom apríla oficiálne zaznamenal menej ako 3000 prípadov a vďaka svojim úspešným opatreniam na trasovanie kontaktov a prísnym karanténnym opatreniam bol považovaný za vzor boja proti pandémii.

Teraz však čelí rýchlemu šíreniu nákazy, čo viedlo k zavedeniu lockdownu približne v tretine krajiny. Vietnam už hlási celkovo 145.000 prípadov infekcií koronavírusom SARS-CoV-2 a 1306 úmrtí, pričom 85 percent z nich bolo zaznamenaných za posledný mesiac.

Krajina ležiaca v juhovýchodnej Ázii za sobotu zaznamenala 8624 novoinfikovaných. Na Hočiminovo mesto s takmer deviatimi miliónmi obyvateľov pripadá 64 percent z celkového počtu prípadov v krajine. Mesto zaznamenalo prvé úmrtie na koronavírus 2. júna, no počet úmrtí sa podľa údajov z Hočiminovho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb do soboty vyšplhal už na 1164.

Obmedzenia pohybu boli od soboty až do odvolania zavedené aj v pobrežnom meste Danang.

Úrady zvažujú predĺženie lockdownu aj v hlavnom meste Hanoj na severe krajiny, kde by mal tento skončiť budúci víkend.

Vietnamské ministerstvo zdravotníctva vydalo v piatok naliehavú výzvu pre súkromné nemocnice, aby prijímali pacientov s ochorením COVID-19, pretože štátne nemocnice fungujú už na hrane svojich kapacitných možností.

Opätovný výskyt vírusu v krajine podnietil výzvy pre vládu, aby urýchlila očkovanie. Očkovacia kampaň v krajine sa doteraz vo veľkej miere spoliehala na vakcínu od firmy AstraZenca.

Vietnam v sobotu obdržal prvý milión dávok vakcíny Sinopharm, ktoré si objednal od Číny. Ďalšie štyri milióny dorazia do krajiny v auguste.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.