• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

OĽaNO chce pre starostov a samosprávu prísnejšie pravidlá

  • 8:19 20.09.2013
  • BRATISLAVA
OĽaNO chce pre starostov a samosprávu prísnejšie pravidlá

Zavedenie nového a komplexného mechanizmu zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone funkcie starostu obce a predsedu samosprávneho kraja navrhujú v novele zákona o obecnom zriadení poslanci NR SR za OĽaNO.


Právna norma zároveň ustanovuje kvalifikačné predpoklady na personálne obsadzovanie funkcií prednostu obecného úradu, hlavného kontrolóra obce a samosprávneho kraja ako aj riaditeľa úradu samosprávneho kraja.

Cieľom je zvýšenie občianskej angažovanosti

Cieľom návrhu je podľa predkladateľov Miroslava Kadúca, Igora Hraška, Jozefa Viskupiča a Eriky Jurinovej aj zvýšenie úrovne občianskej angažovanosti a kontroly orgánov samosprávy občanmi pri správe vecí verejných, upevnenie vzájomného mechanizmu bŕzd a protiváh medzi orgánmi samosprávy, zvýšenie úrovne informovanosti obyvateľov obcí a samosprávnych krajov a určenie podmienky pre zvýšenie platu starostu obce. Diskusiou k právnej norme otvoria poslanci 12. deň 23. schôdze parlamentu.

V prípadoch, keď sa starosta domnieva, že uznesenie obecného zastupiteľstva odporuje zákonu alebo ak jeho plnenie nie je kryté rozpočtom obce, musí starosta podľa novely pozastaviť výkon takéhoto uznesenia. Naopak, ak si starosta myslí, že uznesenie je pre obec zjavne nevýhodné, môže konať podobne ako doteraz a v rámci voľnej úvahy dobrovoľne uznesenie obecného zastupiteľstva pozastaviť. Toto rozhodnutie po novom starostovia musia písomne odôvodniť.

Návrh stanovuje obecnému zastupiteľstvu, ktoré by chcelo starostovi plat zvýšiť (až o 70 percent oproti zákonnému štandardu), podmienku, ktorá je bezprostredne naviazaná na úspešnosť tohto predstaviteľa obce pri hospodárení s rozpočtovými prostriedkami obce. K zvýšeniu môže dôjsť len za predpokladu, že obec hospodári s rozpočtom, ktorý je prebytkový najmenej počas troch po sebe nasledujúcich rokov pred schválením takéhoto zvýšenia.

Prerokuje sa aj zákon o dani z príjmov

Poslanci prerokujú i novelu zákona o dani z príjmov, ktorou chcú poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Pavol Frešo dvojnásobne zvýšiť sumu výdavkov na dary, o ktoré si firmy budú môcť znížiť daňový základ.

"Novelizáciou sa zjednodušuje a sprehľadňuje podnikateľské prostredie. Upravuje sa výška darov, ktoré možno zahrnúť do daňového základu zo 16,60 eura na 33 eur. Taktiež sa zavádza možnosť uplatniť si daňové náklady na pohostenie obchodných partnerov. Tieto náklady sú v praxi bežné a treba ich v rozumnej miere pokladať za súčasť výdavkov na dosiahnutie zisku, pretože sú súčasťou všetkých nákladov spojených so získaním a udržaním zákazníka podobne ako výdavky na reprezentáciu v podobe darov, ktoré do určitej miery boli daňovo uznateľné už aj teraz," argumentujú poslanci za SDKÚ-DS.

Okrem toho, že právna norma zvyšuje možnosť daňového odpočtu na jeden dar na 33 eur, zavádza i možnosť daňového odpočtu výdavkov na pohostenie obchodných partnerov do výšky jedného percenta z príjmov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.