• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

EMA: Schválenie vakcín druhej generácie by mohlo byť rýchlejšie

  • 14:15 25.02.2021
  • Amsterdam
EMA: Schválenie vakcín druhej generácie by mohlo byť rýchlejšie

Schválenie druhej generácie vakcín proti ochoreniu COVID-19 by mohlo byť rýchlejšie než v prípade generácie prvej, povedal vo štvrtok Hans-Georg Eichler z Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Podľa Eichlera sa totiž môže objaviť taká mutácia vírusu, ktorá si bude vyžadovať zmeny súčasných vakcín. A v takom prípade sa proces ich schvaľovania môže skrátiť.

EMA má podľa neho v súčasnosti k dispozícii viac poznatkov o protikoronavírusových očkovacích látkach a bude schopná zmenené vakcíny schváliť bez potreby ďalších rozsiahlych klinických štúdií.

Eichler pripomenul, že v Európskej únii boli zatiaľ na núdzové použitie schválené tri vakcíny - od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločností Moderna a AstraZeneca. EÚ by podľa jeho slov v období najbližších týždňov mohla schváliť aj vakcínu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J).

Európska agentúra pre lieky vo februári začala takisto priebežne posudzovať vakcíny od nemeckej spoločnosti CureVac AG a americkej Novavax.

Okrem toho sme v súčasnosti v úzkom kontakte s ďalšími 26 výrobcami očkovacích látok na úrovni vedeckého stanoviska,“ povedal.

V súvislosti s možným schválením ruskej vakcíny Sputnik V Eichler zdôraznil, že žiadosť o schválenie musí na pôde EMA podať samotný výrobca.

Od výrobcov Sputnika V sme zatiaľ žiadnu žiadosť o schválenie nedostali a ani žiadosť o priebežné posudzovanie,“ povedal. EMA však podľa neho s výrobcom Sputnika komunikuje.

Zdôraznil, že v prípade takejto žiadosti musia výrobcovia zástupcom EMA umožniť prístup do zariadení, kde sa vakcína vyrába. To je podľa Eichlera štandardný postup s cieľom zabezpečiť a zaručiť, že výroba vakcín spĺňa štandardy.

Eichler sa vyjadril aj k možnému riziku očkovania starších občanov vakcínou spoločnosti AstraZeneca.

EMA podľa jeho slov po vyhodnotení všetkých dôkazov usúdila, že u všetkých skupín pacientov prínos vakcíny preváži možné riziká a preto ju schválila pre všetky vekové skupiny. Úrad však podľa jeho slov vydal upozornenie, že množstvo dôkazov v súvislosti s bezpečnosťou tejto látky pre starších ľudí je nižšie.

Dodal, že AstraZeneca v súčasnosti uskutočňuje rozsiahlu štúdiu v USA, zameranú na starších obyvateľov, ktorá môže poskytnúť ďalšie údaje.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.