• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Navaľný v minulosti obhajoval nenávisť, Amnesty International mu odobrala štatút

  • 13:12 24.02.2021
  • Moskva
Navaľný v minulosti obhajoval nenávisť, Amnesty International mu odobrala štatút

Organizácia Amnesty International bude napriek Navaľného minulosti naďalej presadzovať jeho prepustenie z väzenia.

Organizácia Amnesty International (AI) v stredu oznámila, že už nepokladá uväzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného za väzňa svedomia a dôvodom sú jeho výroky z minulosti "obhajujúce nenávisť". Organizácia sa však zaviazala, že bude naďalej presadzovať Navaľného prepustenie. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Navaľného zatknutie na letisku v Moskve po prílete z Nemecka v januári vyvolalo odsudzujúce reakcie mnohých organizácií na ochranu ľudských práv v Rusku i v zahraničí, ako aj západných lídrov, ktorí podľa očakávania za to uvalia na Moskvu sankcie.

Amnesty však vysvetlila, že sa rozhodla zrušiť jeho štatút väzňa svedomia „v súvislosti s výrokmi, ktoré povedal v minulosti“.

Táto organizácia ľudskoprávnych aktivistov so sídlom v Londýne neuviedla žiadne konkrétne výroky Navaľného, ale ruský opozičný líder vyvolal kritiku svojimi protiprisťahovaleckými vyhláseniami na začiatku svojej politickej kariéry pred vyše desiatimi rokmi.

Niektoré z týchto vyjadrení, ktoré potom Navaľnyj verejne neodsúdil, dosiahli hranicu obhajovania nenávisti a to je v rozpore s definíciou organizácie AI pre väzňa svedomia,“ uviedla AI.

Amnesty však zdôraznila, že bude ďalej žiadať prepustenie Navaľného.

Navaľnyj v posledných rokoch podľa našich informácií nedal podobné vyhlásenia a toto rozhodnutie nemení naše odhodlanie bojovať za jeho okamžité prepustenie,“ napísala AI.

Organizácia dodala, že minulý týždeň doručila ruským úradom 200.000 podpisov pod žiadosťou o okamžité Navaľného prepustenie.

Tím Navaľného zareagoval na rozhodnutie AI obvinením organizácie, že podľahla kampani vedenej komentátorom spriazneným s ruskými štátnymi médiami. Hlavný poradca Navaľného Ivan Ždanov na Twitteri napísal, že rozhodnutie je „mimoriadne hanebné“.

Kritik Kremľa a bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) bol v Rusku zadržaný po niekoľkých mesiacoch strávených v Nemecku, kde sa liečil po útoku nervovoparalytickou látkou. Neskôr, vo februári, mu súd udelil takmer tri roky väzenia za porušenie podmienok podmienečného prepustenia, keď sa liečil v zahraničí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.