• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Šipoš: OĽANO verí, že Lipšic dokáže svoju nestrannosť i odbornosť

  • 20:14 05.02.2021
  • Bratislava
Šipoš: OĽANO verí, že Lipšic dokáže svoju nestrannosť i odbornosť

Šipoš deklaroval, že v koalícii neboli dopredu dohodnutí na mene kandidáta a čakali na verejné vypočutie. Po zhodnotení híringu, minulosti kandidátov a ich skutkov napokon podľa jeho slov najlepšie obstál práve Lipšic.

Poslanci za OĽANO veria, že Daniel Lipšic ako nový špeciálny prokurátor dokáže svoju nestrannosť, odbornosť a že bude bojovať proti korupcii a zlu. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš po piatkovej voľbe nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Po voľbe generálneho prokurátora je voľba špeciálneho prokurátora ďalším krokom k očisteniu prokuratúry a nastoleniu spravodlivosti, po ktorej ľudia na Slovensku volajú. Novému špeciálnemu prokurátorovi želáme veľa síl v dosiahnutí tohto cieľa,“ povedal Šipoš s tým, že v čase, keď je bývalý špeciálny prokurátor vo väzbe, potrebuje SR na čele ÚŠP najmä neskorumpovaného a odborne zdatného človeka. Verí, že Lipšic takým bude.

Na otázku, či neboli aj zmeny v zákone šité na mieru Lipšicovi dopredu a či je to dostatočne nezávislý kandidát, Šipoš odpovedal, že má sedemročné funkčné obdobie, aby to dokázal. Dodal, že Lipšic sa ani v minulosti nebál ísť proti vlastným, pokiaľ išlo o spravodlivosť. „Má sedem rokov dokázať, že je nestranný a že pôjde tvrdo proti korupcii a zlu,“ dodal s tým, že verí v jeho nestrannosť.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) je rád, že koaliční poslanci volili jednotne. Lipšic podľa neho vráti dôveru prokuratúre. „Všetci budeme pozerať na doktora Lipšica, kým úplne pretrhne všetky kontakty, lebo to je teraz kľúčové,“ povedal s tým, že Lipšicovi verí, že sa bude riadiť svojim sľubom. Očakáva, že svojou nezávislou robotou nebude pozerať na to, kto ho volil. „Teraz bude na ňom a na jeho práci, aby dokázal, že špeciálna prokuratúra je nezávislá,“ dodal. Šeliga zároveň vylúčil, že by na Lipšica mal ktokoľvek z koalície vplyv pri jeho konaní. „Prokurátor má stíhať podozrivé veci a podozrivých ľudí. Ale ten, kto v tejto krajine rozhoduje o vine a nevine, je súd. A súdy na Slovensku sú nezávislé, súdy rozhodujú,“ skonštatoval.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová reagovala, že nový špeciálny prokurátor má spolu s generálnym prokurátorom šancu prispieť k tomu, aby začal na Slovensku platiť právny štát a spravodlivosť pre každého rovnako.

Existenciu dohôd na Lipšicovi odmietol aj poslanec Ondrej Dostál (SaS). „Nie je pravda, že sme boli dopredu dohodnutí. Bol som otvorený všetkým kandidátom,“ povedal. Na základe vypočúvania a iných informácií sa podľa neho v koalícii rozhodli podporiť Lipšica.

Hnutie Sme rodina avizovalo zahlasovať za toho kandidáta, ktorý získa najväčšiu podporu v koaličných kluboch, preto podľa šéfa poslaneckého klubu Petra Pčolinského podporili Lipšica. Dodal, že Sme rodina verí, že Lipšic bude dobrým špeciálnym prokurátorom. Rokovania o voľbe označil za vecné a o niečo menej komplikovanejšie ako pri voľbe generálneho prokurátora.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.