• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Šipoš: OĽANO verí, že Lipšic dokáže svoju nestrannosť i odbornosť

  • 20:14 05.02.2021
  • Bratislava
Šipoš: OĽANO verí, že Lipšic dokáže svoju nestrannosť i odbornosť

Šipoš deklaroval, že v koalícii neboli dopredu dohodnutí na mene kandidáta a čakali na verejné vypočutie. Po zhodnotení híringu, minulosti kandidátov a ich skutkov napokon podľa jeho slov najlepšie obstál práve Lipšic.

Poslanci za OĽANO veria, že Daniel Lipšic ako nový špeciálny prokurátor dokáže svoju nestrannosť, odbornosť a že bude bojovať proti korupcii a zlu. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš po piatkovej voľbe nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Po voľbe generálneho prokurátora je voľba špeciálneho prokurátora ďalším krokom k očisteniu prokuratúry a nastoleniu spravodlivosti, po ktorej ľudia na Slovensku volajú. Novému špeciálnemu prokurátorovi želáme veľa síl v dosiahnutí tohto cieľa,“ povedal Šipoš s tým, že v čase, keď je bývalý špeciálny prokurátor vo väzbe, potrebuje SR na čele ÚŠP najmä neskorumpovaného a odborne zdatného človeka. Verí, že Lipšic takým bude.

Na otázku, či neboli aj zmeny v zákone šité na mieru Lipšicovi dopredu a či je to dostatočne nezávislý kandidát, Šipoš odpovedal, že má sedemročné funkčné obdobie, aby to dokázal. Dodal, že Lipšic sa ani v minulosti nebál ísť proti vlastným, pokiaľ išlo o spravodlivosť. „Má sedem rokov dokázať, že je nestranný a že pôjde tvrdo proti korupcii a zlu,“ dodal s tým, že verí v jeho nestrannosť.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) je rád, že koaliční poslanci volili jednotne. Lipšic podľa neho vráti dôveru prokuratúre. „Všetci budeme pozerať na doktora Lipšica, kým úplne pretrhne všetky kontakty, lebo to je teraz kľúčové,“ povedal s tým, že Lipšicovi verí, že sa bude riadiť svojim sľubom. Očakáva, že svojou nezávislou robotou nebude pozerať na to, kto ho volil. „Teraz bude na ňom a na jeho práci, aby dokázal, že špeciálna prokuratúra je nezávislá,“ dodal. Šeliga zároveň vylúčil, že by na Lipšica mal ktokoľvek z koalície vplyv pri jeho konaní. „Prokurátor má stíhať podozrivé veci a podozrivých ľudí. Ale ten, kto v tejto krajine rozhoduje o vine a nevine, je súd. A súdy na Slovensku sú nezávislé, súdy rozhodujú,“ skonštatoval.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová reagovala, že nový špeciálny prokurátor má spolu s generálnym prokurátorom šancu prispieť k tomu, aby začal na Slovensku platiť právny štát a spravodlivosť pre každého rovnako.

Existenciu dohôd na Lipšicovi odmietol aj poslanec Ondrej Dostál (SaS). „Nie je pravda, že sme boli dopredu dohodnutí. Bol som otvorený všetkým kandidátom,“ povedal. Na základe vypočúvania a iných informácií sa podľa neho v koalícii rozhodli podporiť Lipšica.

Hnutie Sme rodina avizovalo zahlasovať za toho kandidáta, ktorý získa najväčšiu podporu v koaličných kluboch, preto podľa šéfa poslaneckého klubu Petra Pčolinského podporili Lipšica. Dodal, že Sme rodina verí, že Lipšic bude dobrým špeciálnym prokurátorom. Rokovania o voľbe označil za vecné a o niečo menej komplikovanejšie ako pri voľbe generálneho prokurátora.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

VČERA - 21:18Domáce

Zo slovenského trhu sťahujú nebezpečný produkt.

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

Na sídlisku strieľali priamo do okien bytov, polícia páchateľa nenašla

VČERA - 19:51Domáce

Polícia hodnotí poškodenie majetku ako priestupok. Páchateľ sa stále nenašiel.

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

SaS: Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra

VČERA - 18:36Domáce

Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov. Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra. Uviedla to opozičná SaS.

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

VČERA - 18:33Domáce

Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia Prales a iniciatívy My sme les ohrozená ťažbou dreva.

PS: Fico by si mal čo najskôr urobiť poriadok v rezorte životného prostredia

PS: Fico by si mal čo najskôr urobiť poriadok v rezorte životného prostredia

VČERA - 18:03Domáce

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by si čo najskôr mal urobiť poriadok v rezorte životného prostredia.