• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Kremeľ odmieta výzvy Západu na Navaľného prepustenie

  • 12:46 19.01.2021
  • Moskva
Kremeľ odmieta výzvy Západu na Navaľného prepustenie

Kremeľ v utorok zamietol žiadosti západných štátov na prepustenie opozičného politika Alexeja Navaľného a uviedol, že Navaľného výzvy na uskutočnenie masových protestov vyvolávajú znepokojenie.

Na margo apelov Západu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok na brífingu ubezpečil, že ruské vedenie o nich vie, ale „nemôže a nebude ich brať do úvahy“. Zdôraznil, že ide o vnútornú záležitosť Ruska.

Ako poznamenala agentúra AFP, ide o prvú reakciu hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina na Navaľného zatknutie, ku ktorému došlo v nedeľu bezprostredne po jeho návrate z Nemecka späť do Ruska.

Peskov však uviedol, že Kremeľ „znepokojujú“ aj Navaľného výzvy, v ktorých po svojom odsúdení na vzatie do väzby na 30 dní apeloval na svojich priaznivcov, aby organizovali masové zhromaždenia. Peskov ich označil za „nelegálne“ protesty.

Tvrdenia, že Navaľnyj bol okamžite po svojom prílete do Ruska zadržaný, lebo sa ho Putin údajne bojí, označil Peskov za „úplný nezmysel“. Jeho zadržanie objasnil tým, že Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) „mala a stále má“ voči Navaľnému „isté požiadavky“, keďže porušil pravidlá vyplývajúce z podmienečného trestu odňatia slobody.

Peskov v súvislosti s kauzou Navaľného uviedol, že nie je dôvod, aby jej Putin venoval osobitnú pozornosť, pretože príslušné orgány na to určené v nej konajú.

Hovorca Kremľa sa pre ilustráciu zmienil aj o štatistikách, podľa ktorých v celej krajine „za posledné tri roky došlo k zhruba 18-tisíckrát k porušeniu pravidiel podmienečného trestu“. Dodal, že v nadväznosti na to boli v každom z týchto prípadov prijaté aj náležité opatrenia.

Poznamenal, že v čase, keď bol Navaľnyj pacientom kliniky Charité v Berlíne, FSIN preukázala „absolútnu flexibilitu a porozumenie“. Dodal, že keď klinika zverejnila vyhlásenie, v ktorom sa hovorilo o Navaľného uzdravení, FSIN znova žiadala o plnenie podmienok trestu.

Peskov touto svojou odpoveďou reagoval na otázku novinárov, ktorí citovali Navaľného právnikov, že ich mandant „do januára rehabilitoval na berlínskej klinike“. Peskov uviedol, že Navaľného obhajoba bude môcť tieto dokumenty použiť na súde. Ten by sa mal začať 2. februára.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.