• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Babiš pripustil, že spravil chybu. Vyzval občanov, aby nosili rúška

  • 20:37 21.09.2020
  • Praha
Babiš pripustil, že spravil chybu. Vyzval občanov, aby nosili rúška

Český premiér Andrej Babiš pripustil, že počas leta, keď došlo k uvoľneniu protipandemických opatrení, spravil chybu.

Český premiér Andrej Babiš v pondelňajšom mimoriadnom televíznom prejave, ktorý odvysielala stanica ČT24, vyzval občanov, aby v boji proti novému koronavírusu rešpektovali povinnosť nosiť ochranné rúška. Zároveň pripustil, že počas leta, keď došlo k uvoľneniu protipandemických opatrení, spravil chybu.

Babiš k zrušeniu povinnosti nosiť rúška od 1. júla poznamenal, že po tom, čo sa Česku podarilo zastaviť šírenie nákazy, aj on sám nadobudol pocit, že situácia nie je až taká vážna. „To bola chyba, ktorú nechcem zopakovať,“ povedal podľa portálu Novinky.cz.

Rúška neohrozujú slobodu a demokraciu. Ale ich nenosenie ohrozuje životy,“ varoval český premiér. „Ja ako predseda vlády jednoducho nechcem dopustiť, aby sme mali milióny nakazených a tisíce mŕtvych.“

Epidémia je späť. Bohužiaľ. Čísla nákazy závratne rastú. V posledných dňoch nám boli predložené scenáre vývoja, ktoré ma značne znepokojili,“ povedal Babiš na margo aktuálnej pandemickej situácie.

Medzi úlohy, ktoré je potrebné podľa neho nateraz spraviť, je zabezpečiť dostatočný počet odberných miest, kapacít laboratórií a lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 a zaistiť ochranu zdravotníckeho personálu.

Český premiér takisto kritizoval to, že niektorí ľudia vidia vzor v boji proti pandémii COVID-19 vo Švédsku. „Švédsko išlo cestou premorenia, čo vyústilo v to, že tam zomrelo celkovo 5865 ľudí s covidom. Jedenásťkrát viac ako u nás. Tiež tam majú zakázané všetky kultúrne podujatia nad 50 ľudí. Inými slovami, opatrenia sú tam dnes prísnejšie ako doteraz u nás,“ povedal.

Babiš sa znova poďakoval za prácu bývalému ministrovi zdravotníctva Adamovi Vojtěchovi, ktorý v pondelok odstúpil zo svojej funkcie. „Je to slušný, poctivý a veľmi pracovitý človek... Priniesol do politiky slušnosť a úctu a som presvedčený, že sa na neho raz bude spomínať ako na najlepšieho ministra zdravotníctva,“ zhodnotil Babiš.

Babiš v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vystúpil v televízii so svojím prejavom tento rok už po tretí raz, pripomínajú Novinky.cz. V marci pri zavádzaní prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré mali vážny dosah na ekonomiku, prisľúbil, že za to prevezme zodpovednosť. V apríli zasa apeloval na občanov, aby sa správali zodpovedne dodržiavali nariadené epidemiologické opatrenia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

DNES - 7:01Zahraničné

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade.

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

DNES - 6:56Zahraničné

Bieloruská hekerská aktivistická skupina vyhlásila, že sa nabúrala do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v tejto krajine.

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam v obmedzenom režime

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam v obmedzenom režime

DNES - 5:44Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa na budúci týždeň v obmedzenej miere vráti k verejným povinnostiam, informoval v piatok Buckinghamský palác.

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.