• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

WHO schválila protokol o testovaní bylinných liekov na koronavírus

  • 7:44 20.09.2020
  • Brazzaville
WHO schválila protokol o testovaní bylinných liekov na koronavírus

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje agentúra AFP.

Koronavírus nastolil otázku používania tradičnej medicíny v boji proti súčasným chorobám a toto schválenie jednoznačne podporilo testovanie pomocou kritérií podobných kritériám používaným pre molekuly vyvinuté laboratóriami v Ázii, Európe alebo v Amerike.

Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo sa s veľkým opovrhnutím stretol návrh prezidenta Madagaskaru na propagáciu nápoja založeného na paline - rastline s preukázanou účinnosťou pri liečbe malárie.

V sobotu experti WHO a ich kolegovia z ďalších dvoch organizácií „schválili protokol pre tretiu fázu klinických skúšok bylinného lieku na COVID-19, ako aj povolenie a referenčné podmienky pre zriadenie rady na monitorovanie údajov a bezpečnosti klinického testovania bylinných liekov,“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Tretia fáza klinických skúšok je kľúčová pre celkové hodnotenie bezpečnosti a účinnosti nového liečiva,“ poznamenala WHO.

Ak sa produkt tradičnej medicíny ukáže ako bezpečný, účinný a zaručenej kvality, WHO ho v zrýchlenom konaní odporučí na miestnu veľkovýrobu,“ uviedol regionálny riaditeľ WHO Prosper Tumusiime.

Partnermi WHO sú Africké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb a Výbor Africkej únie pre sociálne záležitosti.

Prepuknutie COVIDu-19, podobne ako aj eboly v západnej Afrike, zdôraznilo potrebu posilnenia zdravotných systémov a urýchlenia výskumných a vývojových programov vrátane tradičných liekov,“ skonštatoval Tumusiime.

Nezmienil sa však konkrétne o madagaskarskom nápoji Covid-Organics, nazývanom tiež CVO, ktorý prezident Andry Rajoelina uviedol ako liek na koronavírus. Je široko distribuovaný po celom Madagaskare a predávaný aj do niekoľkých ďalších krajín, najmä afrických.

Regionálna riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moeti pre médiá v máji uviedola, že africké vlády sa v roku 2000 zaviazali k „tradičnej liečbe“ prostredníctvom rovnakých klinických skúšok ako pri iných liekoch.

Chápem potrebu a snahu nájsť niečo, čo môže pomôcť. Veľmi by sme chceli podporiť tento vedecký proces, ku ktorému sa zaviazali samotné vlády,“ povedala Moeti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.