• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

NATO žiada Moskvu, aby organizácii OPCW poskytla svoj program výroby novička

  • 14:44 04.09.2020
  • Brusel
NATO žiada Moskvu, aby organizácii OPCW poskytla svoj program výroby novička

Agentúra TASS s odvolaním sa na generálneho tajomníka Aliancie Jensa Stoltenberga informovala, že členské štáty NATO sú jednotné v odsúdení „hrozného“ útoku na Navaľného.

Severoatlantická aliancia žiada Rusko, aby Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) poskytlo svoj program výroby nervovoparalytickej látky novičok a povolilo aj medzinárodné vyšetrovanie prípadu údajnej otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Po mimoriadnom zasadnutí Severoatlantickej rady na úrovni veľvyslancov, ktoré sa konalo v piatok v Bruseli, Stoltenberg podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle (DW) vyhlásil, že v Navaľného prípade „nejde len o útok na jednotlivca, ale aj o útok na základné demokratické práva“.

Toto je zjavné porušenie medzinárodného práva a vyžaduje si medzinárodnú reakciu,“ zdôraznil šéf NATO. Podľa neho sa spojenci NATO zhodujú, že Rusko čelí vážnym otázkam, na ktoré musí dať odpoveď.

Podľa DW Stoltenberg uviedol, že zverejnená reakcia NATO na kauzu Navaľného pramení z nelegálneho použitia chemickej zbrane zakázanej podľa medzinárodného práva i medzinárodných noriem.

Začiatkom tohto týždňa nemecká vláda oznámila, že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok, aká bola podľa britských úradov použitá v roku 2018 proti ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi. Táto kauza mala za následok okrem iného vyhostenie siedmich ruských diplomatov z misie NATO, pripomenula agentúra AFP.

Aj keď Stoltenberg tentoraz nevylúčil podobnú odvetu, zdôraznil, že otrava Navaľného, ktorá sa odohrala na území Ruska, sa značne líši od útoku na Skripaľovcov v tom, že k nej došlo na území členského štátu NATO.

Sme pevne presvedčení, že ide o očividné porušenie medzinárodného práva, vyžaduje si to medzinárodnú reakciu, ale teraz nebudem špekulovať, aký druh medzinárodnej reakcie bude,“ uviedol Stoltenberg.

EÚ a ďalšie medzinárodné inštitúcie i štáty vyzývajú Rusko, aby plne spolupracovalo s OPCW s cieľom zabezpečiť nestranné medzinárodné vyšetrovanie. Táto ich požiadavka je podľa AFP prejavom nedôvery v to, že Rusko bude Navaľného kauzu náležite vyšetrovať.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo svojom vyhlásení zo štvrtka uviedol, že „používanie chemických zbraní je za každých okolností úplne neprijateľné, predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva a medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv“.

Európska únia požaduje spoločnú medzinárodnú reakciu a vyhradzuje si právo prijať príslušné opatrenia, a to aj prostredníctvom reštriktívnych opatrení,“ vyhlásil.

Kremeľ už deklaroval, že ruský štát nemožno viniť v súvislosti s Navaľného kauzou, a toxikológ Alexandr Sabajev z ruského mesta Omsk v piatok uviedol, že zdravie Navaľného sa mohlo zhoršiť v dôsledku nesprávneho stravovania alebo stresu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.