• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

Austrália hlási najvyšší denný počet ochorení COVID-19 za posledné dva mesiace

  • 9:59 29.06.2020
  • Canberra
Austrália hlási najvyšší denný počet ochorení COVID-19 za posledné dva mesiace

Austrália začína zvažovať znovuzavedenie prísnejších opatrení proti šíreniu vírusu.

Austrálsky druhý najľudnatejší štát Viktória v pondelok oznámil, že uvažuje o znovuzavedení obmedzení sociálneho kontaktu, pretože ostrovná krajina hlásila svoj najvyšší jednodňový nárast počtu infekcií novým koronavírusom za vyše dva mesiace. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Štát Viktória hlásil za posledných 24 hodín 75 nových prípadov ochorenia COVID-19 a Austrália celkovo 85, čo je najvyšší denný nárast od 11. apríla.

Austrálii sa pandémiu koronavírusu darilo zvládať lepšie než mnohým iným krajinám, keď zaznamenala 7800 infekcií a 104 úmrtí, ale najnovší výskyt prípadov vyvoláva obavy z druhej vlny. Austrália mala totiž donedávna niekoľko týždňov menej než 20 nových prípadov denne.

Najnovší nárast zaznamenáva krajina v čase, keď celkový počet prípadov nákazy vo svete dosiahol desať miliónov a celkový počet úmrtí na koronavírus presiahol pol milióna.

Keď začali vo Viktórii pribúdať nové prípady infekcie, spustila režim hromadného testovania a hlavný predstaviteľ zdravotníctva v tomto štáte Brett Sutton vyhlásil, že tam zrejme znovu zavedú opatrenia tzv. sociálneho odstupu.

Musíme uvažovať o zmene zákona, pretože musíme urobiť všetko pre to, aby sme túto situáciu zvrátili,“ povedal Sutton novinárom v Melbourne, keď sa ho pýtali, či nepristúpi na zavedenie lokalizovaného uzavretia niektorých oblastí (lockdown).

Predstavitelia štátu Viktória minulý týždeň vyslali do terénu sanitky a mobilné testovacie centrá v snahe otestovať čo najviac obyvateľov na desiatich predmestiach, teda v nových ohniskách.

Niektorí miestni obyvatelia však odmietli dobrovoľne podstúpiť test spočívajúci vo výtere z hrdla a nosa. Viktória dúfa, že nový test zo slín, ktorý je menej invazívny, povzbudí viacerých ľudí (napríklad deti) a dajú sa otestovať, hoci tento test je trochu menej presný.

Viktória s vyše šiestimi miliónmi obyvateľov začala v máji uvoľňovať obmedzenia zavedené v apríli, ktoré mali zastaviť šírenie pandémie koronavírusu. A prisľúbila, že veľkú väčšinu obmedzení zruší do konca júla.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

DNES - 10:05Zahraničné

Maďarsko je podľa Orbána na strane mieru.