• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Kvôli koronavírusu skončil v starostlivosti lekárov prvý Čech

  • 11:50 26.01.2020
  • Vietnam
Kvôli koronavírusu skončil v starostlivosti lekárov prvý Čech

Kvôli koronavírusu skončil v starostlivosti lekárov prvý Čech, je hospitalizovaný v nemocnici vo vietnamskom Danangu.

Uviedol to jeden z popredných vietnamských spravodajských portálov VnExpress s tým, že v nemocnici sú aj ďalší ľudia s touto infekciou. Informáciu priniesli novinky.cz

Nemocnica v Danangu už potvrdila, že má v karanténe viac ako desať ľudí s vysokou horúčkou, u ktorých je dôvodné podozrenie na koronavírus. Má ísť o sedem Číňanov, troch Vietnamcov a jedného Čecha.

Aktualizovane 17:51

Koronavírus sa u Čecha vo Vietname nepotvrdil, povedal minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Informáciu o hospitalizácii potvrdilo české ministerstvo, podľa ktorého bol muž hospitalizovaný z "čisto preventívnych dôvodov".

Aktualizovane 13:43

Občana ČR s vysokou horúčkou hospitalizovali vo vietnamskom meste Danang. Lekári ho umiestnili do karantény a podrobili testom na nový koronavírus 2019-nCoV. Informoval o tom v nedeľ server iROZHLAS.cz.

Na ochorenie spôsobené týmto vírusom zomrelo doposiaľ v Číne 56 ľudí. U ďalších takmer 2000 osôb v Číne a viacerých krajinách prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia.

České ministerstvo zahraničných vecí pre iROZHLAS.cz uviedlo, že vo Vietname bol v súvislosti so šírením koronavírusu hospitalizovaný jeden Čech. Choroba sa uňho zatiaľ nepotvrdila.

Podozrenie na nákazu novým koronavírusom hlási aj Rakúsko, kde v sobotu večer v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni hospitalizovali čínsku letušku s príznakmi chrípkového ochorenia. Vrchná lekárka Christiane Hagenauerová v nedeľu na tlačovej konferencii vo Viedni povedala, že stav letušky je po subjektívnej i objektívnej stránke dobrý. Ďalšie testy ukážu, či sa vírusom 2019-nCoV skutočne infikovala. Výsledky by mali byť k dispozícii v pondelok.

Prvé podozrenie na infikovanie novým koronavírusom hlásili aj z nemeckej metropoly Berlín, kde na klinike v štvrti Mitte hospitalizovali ženu, ktorá pricestovala z Číny a v sobotu sa sťažovala na problémy s dýchaním. Následné testy však podozrenie nepotvrdili, informoval denník Tagesspiegel.

Nový koronavírus, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní, najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Infikované osoby sú počas inkubačnej doby šíriteľmi vírusu, aj keď ešte nevykazujú žiadne príznaky ochorenia. Vírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom rovnako ako viacero ďalších oblastí prakticky izolovala od okolitého sveta.

Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Zdroj: Info.sk, Polícia SR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.