• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Karol Mello sa sťažuje na slovenské súdy v Štrasburgu

  • 17:00 21.08.2013
  • BRATISLAVA
Karol Mello sa sťažuje na slovenské súdy v Štrasburgu

Karol Mello obvinený v prípade viacerých vrážd podal sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Agentúre SITA to potvrdil jeho obhajca Peter Schmidl.

Dôvodom je podľa jeho slov fakt, že doteraz nezastavili trestné stíhania proti Mellovi, na ktoré nedal poľský súd súhlas, keď ho vydával na Slovensko.

"Mali by byť zastavené všetky stíhania okrem prípadu Most pri Bratislave, na to Poliaci dali súhlas," povedal Schmidl.

Chcel sa pred súdom obhájiť osobne

Na Štrasburg sa Mello obrátil, lebo mu podľa Schmidla naše orgány bránia, aby uplatnil svoje obhajobné práva v podobe osobného vyjadrovania sa a osobnej účasti na pojednávaní.

"Keby postupovali podľa zákona, tak by mali zastaviť všetky trestné stíhania, potom by klient mohol prísť slobodne na Slovensko, lebo by mal slobodný pohyb a konečne by mohol ísť na súd a osobne sa obhajovať," ozrejmil advokát s tým, že v ostatných prípadoch majú záujem stíhať Karola Mella väzobne.

Žiadosť o odškodné podľa Schmidla nie je súčasťou sťažnosti. "My len chceme, aby bol dodržaný zákon. Keď príslušný orgán niečo prizná, v poriadku, ale my nežiadame nič," povedal.

Iba vražda v Moste

Na poslednom pojednávaní v kauze vraždy v Moste pri Bratislave, ktoré bolo v júni, advokát Schmidl požiadal doložiť do spisu rozhodnutie poľského súdu v Krakove z apríla tohto roku.

To sa podľa obhajcu týka zatýkacieho rozkazu a žiadosti o súhlas na trestné stíhania Mella v prípade ďalších vrážd. "Súd odmietol dať súhlas vo všetkých týchto veciach na trestné stíhania. Na základe tohto je jasné, že môjho klienta nie je možné za žiadnu z týchto vecí viniť a stíhať," povedal na súde Schmidl.

Podľa neho by teoreticky mohlo zostať stíhanie Karola Mella len v prípade vraždy z Mosta pri Bratislave.

Z vraždy mladej ženy a chlapca z konca decembra 2004 v Moste pri Bratislave sú obžalovaní Branislav A., Nikola P. a Jozef B.

Obeťou mal byť pritom bývalý policajt Juraj G., otec zavraždeného chlapca. Jeho vraždu si podľa obžaloby objednal Mello. Ten je stíhaný aj v prípade vraždy mafiánskeho bosa Čongrádyho a v ďalších dvoch prípadoch.

Karola Mella na jeseň 2010 zadržali v Krakove. V januári 2011 ho poľský súd na piaty pokus vydal na trestné stíhanie na Slovensko. Tu sa však pre procesnú chybu dostal opäť na slobodu.

Vlani v júli ho zadržali v juhoamerickom štáte Belize, odkiaľ sa ho našim orgánom zatiaľ nepodarilo dostať do vlasti na trestné stíhanie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.