• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Slovensko chce vyslať do Afganistanu zdravotnícky tím

  • 14:26 21.08.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko chce vyslať do Afganistanu zdravotnícky tím

Do misie v Afganistane by Slovensko mohlo vyslať zdravotnícky tím. Návrh rezortu obrany v stredu odobrila vláda a smeruje do parlamentu.

Tím by mal do päť členov a pôsobil by na medzinárodnom letisku v hlavnom meste krajiny Kábul.

Zámer súvisí s pretrvávajúcou potrebou nedostatkových zdravotníckych spôsobilostí v operácii ISAF a nedostatku odborného personálu v poľnej nemocnici na medzinárodnom letisku.

"Vojenskí zdravotníci získajú v Afganistane cenné praktické skúsenosti z reálneho nasadenia vo vojenskej operácii. Tieto skúsenosti následne využijú aj v rámci pripravovanej spoločnej bojovej skupiny krajín V4, v rámci ktorej chcú ozbrojené sily tieto spôsobilosti deklarovať pre poľnú nemocnicu ROLE 2," vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč.
Reálne nasadenie

Ďalším cieľom vyslania je získanie praktických skúseností z reálneho nasadenia chirurgov vo vojenskej operácii. „Tieto spôsobilosti zamýšľajú OS SR deklarovať pre poľnú nemocnicu typu ROLE 2 spoločnej bojovej skupiny krajín V4 s pohotovosťou v roku 2016,“ píše sa v návrhu. Zdravotnícky tím by mal v operácii pôsobiť v rámci česko-slovenského chirurgického tímu. Vyslať ho zamýšľajú od januára 2014, mali by sa vystriedať tri rotácie. Návrat je plánovaný do konca decembra budúceho roka.

Náčelník Generálneho štábu OS SR si nad vyslaným zdravotníckym tímom ponechá právomoc plného velenia a riadenia. Právomoc koordinovať a organizovať jeho činnosť deleguje na vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe a veliteľa poľnej nemocnice. Tím by mohol pôsobiť na celom operačnom priestore operácie NATO v Afganistane.
Stiahnutie jednotiek

Materiál ráta aj s postupným stiahnutím viacerých jednotiek, ktoré už v Afganistane pôsobia.

Súvisí to so stratégiou medzinárodného spoločenstva ukončiť do konca roka 2014 operáciu ISAF.

Zodpovednosť za zaistenie bezpečnosti v krajine sa postupne odovzdáva afganským bezpečnostným zložkám. NATO má v Afganistane naďalej pôsobiť v rámci novej podpornej a poradenskej misie.

Do 30. septembra tohto roka by sa malo ukončiť pôsobenie poradenského tímu pre húfnice D-30 (CSS MAT D-30). Pôsobí v ňom šesť slovenských vojakov vo výcvikovom centre Afganskej národnej armády v provincii Uruzgan od septembra 2012. K rovnakému dátumu by mal skončiť aj ďalší poradenský tím (CSS MAT) v operácii ISAF, ktorý má 15 príslušníkov.
Poslanie práporu

Od decembra 2008 sa zapojili aj do výcviku afganských špeciálnych síl vysielaním inštruktorov do operačného výcvikového a styčného tímu (OMLT) v Tarin Kowte.

Počas roka 2011 sa úlohy našich pri výcviku rozšírili a preto tím doplnili. V júni 2011 naša armáda prevzala zodpovednosť za samostatný CSS OMLT (OMLT pre oblasť logistického zabezpečenia) v Tarin Kowte po Austrálii.

V septembri 2012 bola v OMLT nasadená nová spôsobilosť, a to výcvik a oprava húfnic D-30. Výcvikový tím nasadili v Tarin Kowte. OMLT sa od júla 2012 transformoval na Military Advisory Team (MAT).

Koncom septembra sa má skončiť aj účinkovanie dvojice slovenských vojakov v Provinčnom rekonštrukčnom tíme (PRT) v provincii Uruzgan. Slováci sa do práce tímu zapojili v máji 2007, keď bol do maďarského PRT v Pol-e-Khomri v provincii Baghlan vyslaný dôstojník CIMIC. V auguste 2007 ho doplnil dôstojník pre riadenie operácií, ktorý činnosť ukončil v marci 2009.

Naši dôstojníci sa zapojili od marca 2008 do práce holandského PRT na základni Tarin Kowt v provincii Uruzgan. Koncom roka sa naplní aj poslanie práporu na odstraňovanie nástražných výbušných systémov (Explosive Ordinance Disposal – EOD). Rezort obrany preto navrhuje do 31. decembra 2013 ukončiť pôsobenie štvorčlenného slovenského EOD tímu, operujúceho v provincii Kandahár. V súčasnosti pôsobí v ISAF 222 príslušníkov ozbrojených síl SR z celkového tzv. mandátového počtu 252 profesionálnych vojakov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

DNES - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

DNES - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

DNES - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

DNES - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

DNES - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.