Hygienici robia mimoriadne kontroly na vianočných trhoch

Hygienici už niekoľko dní uskutočňujú celoslovenské mimoriadne kontroly vianočných trhov. Aj tento rok preverujú pôvod surovín a potravín, z ktorých sa pokrmy pripravujú, a ich trvanlivosť. TASR o tom informovala Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Hygienici venujú pozornosť aj hygienickej úrovni skladovania hotových pokrmov, ich príprave a podávaniu. Kontrolujú tiež prevádzkovú hygienu zariadení a dohliadajú na vhodnosť pracovného odevu zamestnancov stánkov či na teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach. Náhodne odoberajú aj vzorky pripravovaných pokrmov na mikrobiologickú laboratórnu kontrolu.
„Odborní pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike vykonávajú kontroly prevádzok na vianočných trhoch,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ich cieľom je prevencia šírenia alimentárnych ochorení, teda chorôb, ktorými sa možno nakaziť z infikovaných potravín. Hygienici každoročne tiež usmerňujú a upozorňujú na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy.
Výsledky mimoriadnych kontrol budú podľa ÚVZ verejnosti známe pred vianočnými prázdninami a opatrenia na odstránenie možných nedostatkov budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení. Kontroly v stánkoch však hygienici vykonávajú počas celého konania sa vianočných trhov v SR, teda aj po ukončení mimoriadnej kontroly.
Úroveň hygieny a technického zabezpečenia vianočných trhov sa podľa Mikasa každoročne zlepšuje aj vďaka opakujúcim sa kontrolám v rámci hromadných akcií. Počas vlaňajších mimoriadnych vianočných kontrol skontrolovali hygienici 445 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov. Nedostatky zistili v siedmich krajoch s výnimkou Nitrianskeho celkovo v 33 prevádzkach. Medzi časté pochybenia patrilo napríklad nedoloženie nadobúdacích dokladov k potravinám či nevhodné skladovanie potravín a manipulácia s nimi.
Hygienici objavili i potraviny po dátume spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti, napríklad kapustovú a pečienkovú plnku do lokší, polotovar strúhaných zemiakov, marinovanú bravčovú krkovicu a kuracie prsia. Niektorí pracovníci sa podľa Mikasa nevedeli preukázať dokladom o odbornej spôsobilosti. V ojedinelých prípadoch predajcovia nepredložili právoplatné rozhodnutie k uvedeniu priestorov stánku do prevádzky. Grilovaná jaternica z vianočných trhov v Košiciach nevyhovela mikrobiologickej laboratórnej kontrole, lebo obsahovala nepovolené množstvo baktérií.
Za zistené pochybenia predajcovia minulý rok zaplatili 25 blokových pokút v celkovej sume 2296 eur. Hygienici začali šesť správnych konaní vo veci uloženia pokuty a jednu prevádzku dočasne uzatvorili, kým nezabezpečila teplú a studenú tečúcu vodu a nevytvorila vhodné podmienky na skladovanie chladených potravín.
ÚVZ radí, že aj zákazníci si môžu narýchlo vyhodnotiť dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch. Výdajné pulty a grily musia byť prekryté, vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch majú byť chránené pred priamym kontaktom spotrebiteľmi a pred vonkajšími vplyvmi. Osoby manipulujúce s potravinami a hotovými pokrmami musia mať vhodný a čistý pracovný odev, jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. Tiež čisté pracovné dosky a kuchynské pomôcky v stánkoch. Chladené potraviny patria do chladiacich zariadení a podľa hygienikov nesmú byť uložené voľne.

Pre časť krajiny vydali meteorologické výstrahy
Pre časť Slovenska platia výstrahy, do platnosti vstúpia už túto noc.

Na severe Slovenska horí rodinný dom
Na mieste zasahujú hasiči, hlásia odtiaľ zranenie.

Zvláštny jav po pandémii: U ľudí sa častejšie vyskytuje táto alergia
Počet alergikov na Slovensku pribúda. Imunológovia evidujú najmä tento typ.

Fico odcestoval do zahraničia, navštívi túto krajinu
Premiér sa v zahraničí bude rozprávať o prehĺbení bilaterálnych vzťahov a zvýšení hospodárskej výmeny.

Šaško: Výstavba nadzemnej časti národnej nemocnice prejde kontrolou ÚHP
Výstavba nadzemnej časti národnej nemocnice v bratislavských Vajnoroch prejde kontrolou Útvaru hodnoty za peniaze.