• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
15°Bratislava

OĽaNO chce mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi

  • 15:36 26.08.2019
  • Bratislava
OĽaNO chce mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi

Hnutie OĽaNO začne v utorok (27. 8.) zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD).

OĽaNO to uviedlo v reakcii na vyjadrenia premiéra, ktorý neodvolal štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú z funkcie. OĽaNO ho na odvolanie vyzývalo.

Opozičná SaS podporuje návrh hnutia. „Strana SaS podporí odvolávanie Petra Pellegriniho v parlamente. Už v piatok sme vyzvali na odchod Moniky Jankovskej, keďže jej pozícia ako štátnej tajomníčky je neudržateľná,“ uviedla pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Vyjadrenia premiéra Pellegriniho nie sú podľa nej ničím iným ako prekrývaním reality na získavanie času pre benefit jeho straníckej kolegyne. „Taký slabý premiér nemá čo robiť vo svojej pozícii,“ poznamenala Blahová.

Aj hnutie Sme rodina súhlasí s návrhom OĽaNO „Podľa nás je Peter Pellegrini len premaľovaný Fico a v skutočnosti nechce žiadnu zmenu. Keby sa o zmenu usiloval, tak štátnu tajomníčku Jankovskú z funkcie hneď odvolá,“ reagovalo pre TASR tlačové oddelenie hnutia.

Pellegrini vo svojom pondelkovom vyhlásení zopakoval, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, bude rázne konať. Nechce vynášať súdy na základe novinových článkov ani zasahovať do vyšetrovania.

Jankovská by podľa premiéra mala sama zvážiť, či súčasná situácia pomáha jej osobe a strane, ktorá ju nominovala. Pellegrini zároveň odmietol „hysterické“ výkriky opozície, že vláda nekoná.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala minulý týždeň u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón.

Viaceré opozičné strany trvajú na odchode Jankovskej z funkcie pre jej väzby s Marianom Kočnerom. Aj podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Jankovská komunikáciu s Marianom Kočnerom poprela.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) okamžite po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

DNES - 8:28Domáce

Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií.

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

DNES - 7:09Domáce

Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii (EÚ) kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a výsledkom je, že sa únia potáca od krízy ku kríze.

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

VČERA - 21:59Domáce

V piatok 17. mája v čase okolo 19:25 hod. došlo v Žiline na križovatke ulíc Priemyselná a Cestárska k tragickej dopravnej nehode.

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

VČERA - 20:38Domáce

Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu.

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

VČERA - 19:48Domáce

Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že jedinou cestou vpred je sebareflexia.