• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Prezident neodobril rozdielne poistky pre mužov a ženy

  • 13:09 15.02.2013
  • BRATISLAVA
Prezident neodobril rozdielne poistky pre mužov a ženy

Rozdielne ceny poistiek pre mužov a ženy, napríklad za havarijné poistenie áut, budú na Slovensku od apríla minulosťou.

Vyplýva to z novely antidiskriminačného zákona z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Na Slovensku zatiaľ platí, že ak poisťovňa použije rozdiely založené na odlišnosti pohlaví pri stanovení výšky poistného a výpočte poistného plnenia, tak nejde o diskrimináciu. Podmienkou však je, že použitá rodová odlišnosť je určujúcim faktorom pri hodnotení poistného.

Zo zákona príslušné ustanovenie vypadne. Slovensko muselo doterajšie pravidlá zmeniť, lebo nadobudne účinnosť verdikt Európskeho súdneho dvora, ktorým sa v európskej smernici zrušila posledná výnimka na používanie faktora pohlavia pri stanovení ceny, resp. prémií a zliav poistného.
Pohlavie nesmie byť faktor

Slovenská asociácia poisťovní reagovala na blížiacu sa zmenu už v čase, keď európsky súd vyhlásil svoj verdikt. Poisťovne budú musieť prestať používať pohlavie ako jeden z faktorov na rozdelenie poistených do rizikových skupín a budú nútené hľadať alternatívne faktory.

"Samotné rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, ktoré bolo komunikované ako víťazstvo spotrebiteľov, pritom zasiahne obidve pohlavia negatívne, a to v každom relevantnom poistnom produkte inak," uvádza sa na webovej stránke asociácie poisťovní.

Podľa vyjadrení poisťovne Generali sú ženy menej rizikové. Podľa odborného referenta pre marketing a komunikáciu v poisťovni Wüstenrot Šimona Kollára sa ceny zmenia iba tam, kde sa poistné kalkuluje na základe pohlavia.

"Napríklad cena úrazového poistenia, kde štandardne rozdiel poistného medzi pohlaviami nie je, ostane bez zmeny," povedal Kollár. Pre pohlavie, ktoré platilo doteraz menej, poistné zdražie.
Žiadne rozdiely v rizikovosti

Ak doteraz poisťovňa považovala určité pohlavie za rizikovejšie a platilo viac, bude po zmene platiť rovnako ako menej rizikové pohlavie. O koľko sa zmení cena, však podľa Kollára závisí od typu poisťovaného rizika.

Zmena sadzobníkov sa týka len nových poistných zmlúv. Klienti poistení na už uzatvorených poistných zmluvách sa nemusia obávať zmien.

Ako skonštatovala poisťovňa Generali, zvýšenie cien pre ženy sa bude týkať rizík smrť, invalidita, závažné ochorenia a oslobodenie od platenia poistného. Zmeny sa podľa Generali dotknú taktiež mužov, a to zvýšením poistného pri poistení denných dávok pri pracovnej neschopnosti a poistení hospitalizácie v nemocnici v dôsledku choroby alebo úrazu.
Norma nadobdne činnosť v apríli

"Tieto riziká sú pre nich v súčasnosti lacnejšie, keďže sú silnejší, častejšie pracujú manuálne, vďaka čomu majú lepšiu imunitu a odolnosť, často prechodia choroby. Následné choroby, ktoré sa u nich prejavujú, sú ťažšie liečiteľné a majú fatálny priebeh," uviedla poisťovňa Generali.

Riziko úmrtia v životnom poistení je pre ženy v súčasnosti podľa Kollára lacnejšie ako pre mužov. V dôchodkovom poistení je to naopak. Pre oba produkty je dôvod rozdielnych cien v tom, že ženy sa v priemere dožívajú vyššieho veku ako muži.

"V poistení kritických chorôb, práceneschopnosti, invalidity či hospitalizácie, čiže v produktoch súvisiacich so zdravotnými rizikami, dnes vo všeobecnosti platí, že lacnejší produkt si kúpia muži, predovšetkým tí mladší," povedal Kollár.

Právna norma nadobudne účinnosť 1. apríla.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.