• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

So zavedením identifikátorov fyzickej osoby sa dlhodobo ráta

  • 20:17 08.07.2019
  • Bratislava
So zavedením identifikátorov fyzickej osoby sa dlhodobo ráta

So zavedením identifikátorov fyzickej osoby (IFO) sa dlhodobo ráta ako so základným komponentom informačných systémov verejnej správy.

Uviedlo to Ministerstvo vnútra (MV) SR vo svojom stanovisku. Návrh zákona o IFO sa podľa rezortu pripravuje od roku 2010 ako súčasť témy informatizácie spoločnosti.

Od začiatku sa v nej hovorí o postupnom zavádzaní identifikátora v priebehu desiatich rokov, k čomu nás vyzýva aj EÚ,“ uvádza o téme informatizácie spoločnosti ministerstvo vo svojom stanovisku. Dodáva, že štúdia uskutočniteľnosti z roku 2009 ráta aj so zavádzaním sústavy identifikátorov. „Keďže nám používanie sektorových čísel odporúča OECD kvôli bezpečnosti občanov obdobne, ako je to v iných krajinách EÚ,“ doplnil rezort.

Predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí a poslankyňa parlamentu Veronika Remišová v pondelok požiadala ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD), aby zverejnila súťažné podklady k tendru na systém IFO. Avizovala tiež, že podá podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby tento tender preveril. „Súťaž bola vyhlásená podľa pravidiel verejného obstarávania platných v čase vyhlásenia (január 2013). Súťažné podklady k obstarávaniu prešli ex ante kontrolou. Nemáme samozrejme žiaden problém, aby pani Remišová do týchto podkladov nahliadla,“ reagoval rezort vnútra.

Remišová tiež kritizovala ministerstvo za to, že neposkytlo žiaden odhad nákladov na tieto zmeny. Dodala, že podľa neoficiálnych odborných odhadov by malo zavedenie nových identifikátorov stáť stovky miliónov eur. „Výdavky súvisiace s integráciou informačných systémov iných rezortov do prostredia MV SR odhadujeme v rokoch 2020 až 2022 na 4,8 milióna eur,“ uviedlo ministerstvo. Dodalo, že ak by tento zámer nebol v poriadku, úrad vlády ani ministerstvo financií by nevydali súhlasné stanoviská k príprave systému.

Rodné číslo podľa rezortu vnútra požiadavkám dnešných informačných systémov už nepostačuje. Jedným z dôvodov je chybovosť pri jeho prideľovaní a následné neželané duplicity. Rezort dodáva, že po roku 2053 bude problémom generovať nové rodné čísla bez duplicít. Novým systémom chce zabrániť zneužitiu osobných údajov.

Bezpečnú identifikáciu osôb chce rezort vnútra riešiť sústavou základných identifikátorov. Jeho súčasťou má byť základný jednoznačný identifikátor tvorený utajeným spôsobom, ktorý nebude dostupný pre používateľov. „Bude slúžiť len na identifikáciu fyzickej osoby pri výmene údajov v rámci informačných systémov,“ uviedol rezort vnútra.

Zo základného identifikátora sa vytvorí sektorový identifikátor slúžiaci na výmenu identifikácie v rôznych sektoroch. Pri komunikácii občana s orgánmi verejnej moci bude slúžiť tzv. bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby. Pôjde o náhodné 10-miestne číslo, ktoré bude poznať jeho držiteľ a môže byť uvádzané na dokladoch. „MV SR bude zároveň viesť register týchto identifikátorov, ktorý bude súčasťou Informačného systému identifikátora fyzických osôb,“ dodal rezort vnútra.

Rezort navrhuje účinnosť zákona od 1. apríla 2020, naplno by sa mala nová sústava identifikátorov využívať v našom právnom poriadku v roku 2030.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

VČERA - 20:23Domáce

Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája.

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

VČERA - 19:58Domáce

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách.

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

VČERA - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

VČERA - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

VČERA - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.