• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Sedenie alebo státie? Pomáhajú stoly na státie skutočne schudnúť?

  • 19:08 21.03.2019
  • Bratislava
Sedenie alebo státie? Pomáhajú stoly na státie skutočne schudnúť?

Nový výskum sa pozrel na účinky polohovateľných stolov na stratu hmotnosti.

Choroby srdca, rakovina, diabetes typu 2, obezita a predčasná smrť sú len niektoré z nepriaznivých účinkov spojených so sedavým životným štýlom. Nedávna štúdia zistila, že nadmerné sedenie môže byť zodpovedné za viac ako 430 000 úmrtí.

Dlhé sedenie môže narušiť schopnosť tela metabolizovať tuk a regulovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Niektoré štúdie naznačujú, že jednoduché státie namiesto sedenia by mohlo pomôcť v boji proti niektorým z týchto nepriaznivých účinkov.

Ďalšie štúdie naznačujú, že konkrétne stoly na sedenie povzbudzujú ľudí, aby sa viac hýbali a následne spálili viac kalórií. Mnoho ľudí verí, že tento inovatívny typ nábytku, ktorý má väčšina moderných kancelárií, môže pomôcť s chudnutím.

Nová štúdia, ktorá hodnotila predchádzajúce výskumy, však tieto názory spochybňuje. April Chambersová, odborná asistentka bioinžinierstva na univerzite v Pittsburghu v Pensylvánii, viedla prieskum 53 štúdií, ktoré skúmali výhody stolov na státie.

Stoly na státie nepomáhajú pri chudnutí

Z 53 štúdií zahrnutých do prieskumu bolo 47 experimentálnych pokusov. Štúdie celkovo skúmali od 6 do 231 účastníkov po obdobie do jedného roka.

Chambersová skúmala účinky stolov na státie v šiestich parametroch: "správanie (napríklad čas sedenia a státia), fyziologických, psychologických, pracovné výkony, nepohodlie a držanie tela."

"Štúdia zistila len minimálne vplyvy na ktorýkoľvek zo šiestich parametrov, najsilnejšie sú zmeny v správaní a nepohodlí," uvádza spoluautorka štúdie Nancy A. Baker z Tufts University v Medforde. Inými slovami, ľudia, ktorí používali stoly na státie, skutočne strávili menej času sedením a viac času státím, než tí, ktorí používali bežné stoly.

Ľudia, ktorí pri stoloch stáli, tiež uviedli, že sa cítia pohodlnejšie v práci. Na druhej strane však tieto stoly boli najmenej efektívne pre produktivitu práce.

Pokiaľ ide o fyziologické účinky, hodnotitelia uvádzajú, že stoly na státie nemali významný vplyv na obezitu, aj keď sa väčšina štúdií zameriavala práve na tieto účinky. Výskumníci však našli aj niektoré menšie prospešné účinky, ale zdôrazňujú skutočnosť, že chudnutie nebolo jedným z nich. Ako uviedla Chambersová:

"Existujú zdravotné prínosy použitia stolov na státie, ako je napríklad malé zníženie krvného tlaku alebo úľava od bolesti chrbta, ale ľudia jednoducho nespália dostatok kalórií, aby s týmito zariadeniami schudli."

Stále však prinášajú menšie benefity

Vedúca výskumníčka však poznamenáva, že by sme nemali v dôsledku týchto zistení prestať tieto stoly používať:

"Aj keď sú to mierne prínosy, niektoré populácie môžu mať veľký úžitok aj z malej zmeny v ich zdraví. Aby sme dosiahli pozitívne výsledky so stolmi na sedenie, potrebujeme lepšie pochopiť, ako ich správne používať; ako každý iný nástroj, musíte ho používať správne, aby ste z neho mohli mať plný úžitok."

Konkrétne je potrebný ďalší výskum na nastavenie pracoviska a dávkovanie státia a sedenia: Ako uvádza Chambersová:

"Myslím si, že správne používanie sa bude líšiť od človeka k človeku, a keďže zbierame viac výskumov, budeme schopní lepšie navrhnúť dávkovanie pre rôznych pracovníkov."

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, ajpmonline.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.