• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Kiska a Juncker ocenili proeurópskosť oboch kandidátov v prezidentských voľbách

  • 18:36 19.03.2019
  • Brusel
Kiska a Juncker ocenili proeurópskosť oboch kandidátov v prezidentských voľbách

Kiska s odkazom na nárast extrémizmu v EÚ upozornil, že počas diskusií s Junckerom o krajinách V4 šéfovi eurokomisie povedal, že niektorí politici tohto zoskupenia zneužívali meno V4 na presadzovanie vlastných egoistických názorov.

Slovensko má v oboch kandidátoch na post prezidenta SR záruku pokračovania proeurópskeho smerovania krajiny. Aj týmito slovami sa v utorok popoludní rozlúčil slovenský prezident Andrej Kiska s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom.

Počas spoločnej tlačovej besedy na pôde EK sa obaja lídri ubezpečili o svojom priateľstve a dobrých vzťahoch. Juncker ocenil, že Kiska dostal Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov za svoju angažovanosť v boji proti prejavom rasizmu a diskriminácie a proti vyčleňovaniu Rómov zo spoločnosti. Pripomenul, že Rómovia sú citlivou otázkou na Slovensku, kde ich žije okolo 400.000, a vôbec v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4), a dodal, že udeľovanie tejto ceny je dobrou správou pre všetkých okolo šesť miliónov členov tejto komunity v Európe.

Podľa Junckera sa Kiska svojho úradu zhostil s eleganciou, rozhodne a neraz s veľkou dávkou predstavivosti. Kiska pripomenul, že priateľské vzťahy s Junckerom sú založené na hodnotách, ktoré majú spoločné z pohľadu EÚ, života občanov a medzinárodnej politiky. Upozornil, že SR si tento rok pripomenie 15 rokov od vstupu do EÚ a 30 rokov od pádu komunizmu a že za tento čas prešla dlhú cestu. „A keď diskutujeme o tom, ako má byť chápaná EÚ a čo spôsobuje nárast extrémizmu a populizmu, vždy zdôrazňujem, že EÚ nie je problém, ale riešenie,“ uviedol prezident.

Kiska s odkazom na nárast extrémizmu v EÚ upozornil, že počas diskusií s Junckerom o krajinách V4 šéfovi eurokomisie povedal, že niektorí politici tohto zoskupenia zneužívali meno V4 na presadzovanie vlastných egoistických názorov, ktoré neboli názorom skupiny ako takej. Zároveň v tejto súvislosti pripomenul, že prvé kolo prezidentských volieb v SR bolo dobrým signálom pre Európu, lebo ukázalo, že obaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, sú jasne proeurópski a proatlantickí a mnohé krajiny nám dvoch demokratických kandidátov v druhom kole závidia. „Nevyvolávajú strach v Bruseli a jasne potvrdzujú naše členstvo v EÚ,“ dodal Kiska.

Na túto skutočnosť poukázal aj Juncker, keď pripomenul, že Slovensko môže byť príkladom pre oveľa väčšie krajiny, napríklad pre Francúzsko, ktoré muselo v druhom kole prezidentských volieb čeliť Marine Le Penovej.

Prezident sa v závere poďakoval Junckerovi osobne, inštitúciám EÚ a zodpovedným osobám v Bruseli za všetku podporu, ktorú poskytli Slovensku. Zdôraznil, že ako prezident vždy stál na strane európskej integrácie a hodnôt. „Sme všetci na jednej lodi a všetci vždy musíme rozmýšľať, ako túto loď posunúť ďalej,“ opísal Kiska európsky integračný projekt, ktorý podľa jeho slov domáci politici vo svojich krajinách dostatočne nepresadzujú a nebránia. „Vidíme všade v EÚ nárast populizmu a extrémizmu. Je to aj preto, že miestni politici myslia viac na budúce voľby ako na budúce generácie,“ spresnil.

V závere svojej dvojdňovej rozlúčkovej cesty v Bruseli sa prezident SR stretol aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

V utorok navštívil tiež Stále zastúpenie SR pri EÚ. Pri príležitosti svojej návštevy Bruselu sa v príhovore rozlúčil s pracovníkmi zastúpenia a poďakoval sa im za ich prácu.

Hlavu štátu SR v utorok predpoludním prijali aj v rezidencii vedúceho stálej delegácie SR pri NATO.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.