• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Medzinárodný deň detskej rakoviny má symbol zlatú stužku

  • 7:59 15.02.2019
  • Amsterdam/Brusel/Bratislava
Medzinárodný deň detskej rakoviny má symbol zlatú stužku

Kampaň Medzinárodného dňa detskej rakoviny, ktorý pripadá na 15. februára, je v roku 2019 zameraná na odstránenie bolesti a strát a týka sa rovnako detí, ako aj ich rodičov.

Každý rok na svete onkologické ochorenie diagnostikujú vyše 300.000 deťom vo veku od narodenia do 19 rokov. V Európe je to približne 35.000 detí, na Slovensku vyše 200. Kampaň Medzinárodného dňa detskej rakoviny, ktorý pripadá na 15. februára, je v roku 2019 zameraná na odstránenie bolesti a strát a týka sa rovnako detí, ako aj ich rodičov. Tému predstavila webová stránka Medzinárodného dňa detskej rakoviny a znie: "Už viac nie bolesti" a "Už viac nie stratám".

Z vyše 300.000 detí, ktorým lekári diagnostikujú onkologické ochorenie, žije približne 80 percent v rozvojových krajinách, kde úroveň ich prežitia je často pod 20 percentami.

To je v protiklade s ukazovateľom vo vyspelých štátoch, kde poskytnutím primeranej starostlivosti sa vylieči okolo 80 percent postihnutých detí na rakovinu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 28. septembra 2018 na Valnom zhromaždení OSN (VZ OSN) v New Yorku oznámila svoju novú globálnu iniciatívu zacielenú na odstránenie rozdielov v oblasti prežitia detí postihnutých rakovinou v krajinách s nízkymi a vysokými príjmami.

Hlavným cieľom WHO v jej Globálnej iniciatíve proti onkologickým chorobám detí je odstrániť ich bolesť a utrpenie a dosiahnuť najmenej 60-percentné vyliečenie pre každé dieťa všade na svete, ktorému diagnostikujú rakovinu, do roku 2030.

K ďalším cieľom Medzinárodného dňa detskej rakoviny, ktorý podporuje aj WHO, je zvýšiť informovanosť verejnosti o rakovine detí a mládeže, dosiahnuť lepšie pochopenie problémov súvisiacich s týmito ochoreniami a zlepšiť financovanie výskumu a terapie.

Širšia verejnosť môže vyjadriť podporu napríklad nosením zlatej stužky. V roku 1997 skupinka rodičov v USA začala diskusie o potrebe vytvoriť univerzálny symbol, ktorý by zvyšoval povedomie o rakovine detí.

Zlato je vzácny kov. Deti sú naše najvzácnejšie poklady. Preto zlatá stužka je dokonalým symbolom pre deň rakoviny detí,“ píše sa na webovej stránke tohto dňa. Stojí za ňou Medzinárodná sieť združujúca organizácie zaoberajúce sa rakovinou detí. Medzi nimi sú aj pacientské organizácie.

Medzinárodný deň detskej rakoviny vyhlásili účastníci každoročného stretnutia Medzinárodnej konfederácie organizácií rodičov detí trpiacich rakovinou (ICCCPO) v septembri 2001. Prvýkrát sa tento deň konal v roku 2002. Počas tohto dňa sa popri odborných a osvetových podujatiach vo viacerých krajinách sveta konajú aj akcie na podporu výskumu rakoviny.

Na Slovensku sa tejto problematike venuje napríklad Občianske združenie Svetielko nádeje, ktoré na 15. februára pripravuje v Banskej Bystrici celodennú akciu.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.