• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Sean Penn pripravuje v Istanbule dokument o vražde novinára Chášukdžího

  • 18:04 05.12.2018
  • Istanbul
Sean Penn pripravuje v Istanbule dokument o vražde novinára Chášukdžího

Americký herec Sean Penn nakrúca v Istanbule dokumentárny film o vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorá sa odohrala začiatkom októbra na tamojšom konzuláte Saudskej Arábie.

Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na turecké médiá.

Chášukdžího, ktorý od vlaňajška žil v USA, zavraždili počas návštevy konzulátu, kde si bol 2. októbra vybavovať úradnú dokumentáciu súvisiacu so sobášom.

Na jednej fotografii, ktorú priniesla štátna tlačová agentúra Anadolu, je vidno Penna - dvojnásobného držiteľa Oscara - pred budovou konzulátu, kde Chášukdžího, prispievateľa do amerického denníka The Washington Post, zaškrtili a rozrezali členovia 15-členného saudskoarabského tímu špeciálne vyslaného na túto úlohu do Istanbulu.

Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli. Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento de facto vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie, píše AFP.

Napriek tomu, že Rijád tieto obvinenia odmieta, reputácia Saudskej Arábie utrpela ujmu, pričom americkí senátori po utorkovom brífingu CIA ukazujú prstom práve na korunného princa. Doteraz v Saudskej Arábii obvinili v súvislosti s vraždou celkovo 21 osôb vrátane bezpečnostných činiteľov.

Rijád po počiatočnom zdráhaní priznal, že vraždu vykonala „skupina lotrov“.

Penna tiež videli pred neďalekým sídlom saudskoarabského konzula, ktorý po vražde opustil Turecko. Herca podľa Anadolu sprevádzal zhruba desaťčlenný štáb vrátane osobných strážcov. Provládny turecký denník Sabah napísal, že Penn sa chcel stretnúť aj s Chášukdžího tureckou snúbenicou Hatice Cengizovou.

Politicky aktívny herec na základe dostupných informácií bude v regióne so svojím tímom pokračovať v príprave dokumentárneho filmu. Penn v minulosti vyvolal polemiku, keď spolu s mexicko-americkou herečkou Kate del Castillovou urobili rozhovor s mexickým drogovým barónom Joaquínom Guzmánom v čase, keď bol na úteku.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.