• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Archeológovia našli truhlu v truhle

  • 6:00 31.07.2013
  • BRATISLAVA
Archeológovia našli truhlu v truhle

Britskí archeológovia vykopali na parkovisku v Leicesteri záhadnú rakvu, v ktorej sa ukrývala ešte ďalšia.

Podarilo sa ju nájsť rovnakému tímu vedcov, ktorý našiel minulý rok na tomto mieste aj pozostatky kráľa Richarda III. Začiatkom júla sa na miesto výskumu vrátili a objavili kamennú truhlu, v ktorej sa ukrývala ešte jedna olovená.

"Bolo to pre mňa rovnako vzrušujúce, ako nájdenie Richarda III. Stále nevieme, kto je vo vnútri," prezradil vedúci výskumu Mathew Morris z Leicesterskej univerzity. "Nikto z nás dosiaľ nevidel olovenú truhlu vo vnútri kamennej. Budeme musieť prísť na to, ako ju bezpečne otvoriť, aby sme nepoškodili jej obsah," vysvetlil.

Podľa vyjadrenia univerzity bolo na zodvihnutie veka vonkajšej rakvy, ktorá je dva metre dlhá a na koncoch široká 60, respektíve 30 centimetrov, potrebných až osem ľudí. Predtým než otvoria olovenú truhlu, musia však archeológovia ešte urobiť laboratórne testy.

Domnievajú sa, že by sa v nej mohol nachádzať jeden z významných predstaviteľov tamojšieho františkánskeho rádu alebo stredoveký mních. Presnejšie by mohlo ísť o Petra Swynsfelda, ktorý zomrel v roku 1272, Williama z Nottinghamu, ktorý zomrel v roku 1330 alebo Sira Williama de Motona z Peckletonu, ktorý podľa vedcov skonal niekedy v rokoch 1356 až 1362.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.