• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Zásah kukláčov v rómskej osade bol podľa Kaliňáka v poriadku

  • 14:33 30.07.2013
Zásah kukláčov v rómskej osade bol podľa Kaliňáka v poriadku

Zásah polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, ktorý viaceré mimovládky kritizovali pre jeho neprimeranosť, bol v poriadku.

Taký je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka záver inšpekcie rezortu vnútra, ktorá na podnet splnomocnenca vlády pre Rómov Petra Polláka zásah z 19. júna prešetrovala.

"V tomto prípade sa postavím za zásah, ktorý polícia vykonala, pretože bol vykonaný správne a na mieste," povedal Kaliňák na utorkovej tlačovej besede.

Počas akcie polícia podľa Kaliňáka skontrolovala totožnosť 18 ľudí, v prípade siedmich osôb použili donucovacie prostriedky."Všetky boli vyhodnotené ako oprávnené," poznamenal.

Prípadu ublížilo zveličovanie

Donucovacie prostriedky navyše použili len proti mužom, čiže rôzne medializované informácie napríklad o zranení dieťaťa pri zásahu, sú podľa ministra nepravdivé.

Zákrok policajtov bol podľa Kaliňáka štandardnou akciou, akých urobia policajti stovky. "Takých akcií identických ako je táto, vykonala polícia vlani 228. Za prvých šesť mesiacov tohto roka ich urobila 111," uviedol minister vnútra. "Faktom zostáva, že za posledné dva týždne tam nebol žiadny priestupok," dodal.

Celému prípadu podľa Kaliňáka najviac ublížilo zveličovanie. "Hovorilo sa o 80 zranených, hovorilo sa o útoku na dieťa, o neviem koľkých ľuďoch a to nebola pravda," konštatoval. Minister okrem toho pripomenul, že žiadna z mimovládnych organizácií sa polície nezastala, keď zasahovali proti extrémistom v Šarišských Michaľanoch.

Autor: Richard Kramarik
Videozáznamy sú potrebné

Na políciu sa po zásahu zniesla vlna kritiky za to, že z akcie nevyhotovila videozáznam. Minister vnútra dnes avizoval, že v budúcnosti sa to pravdepodobne zmení, keďže videozáznam by dokázal, že zákrok polície bol v poriadku.

"Povedali sme si s policajným prezidentom Tiborom Gašparom, že skúsime do septembra vypracovať nejaké nariadenie, z ktorého by vyplývalo, ako sa to dá použiť a vyhodnotiť," vyhlásil Kaliňák. "Áno, mali by byť na všetkých zásahoch videokamery. Ale musíme to robiť tak, aby tretinu policajtov nevyužívali na točenie," dodal.

Okrem toho je to podľa ministra otázka dostupnosti techniky a tiež spôsobu, akým by sa záznam vykonával. "Chce to určite kompletnú logistiku, aby bolo jasné, kto to bude robiť, akým spôsobom, aby aj techniky bolo dostatočné množstvo, keďže asi nestačí, aby to bola jedna kamera," ukončil.

Povinnosť zhotovovať videozáznam zo všetkých rizikových policajných zásahov navrhol ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi aj rómsky splnomocnenec Peter Pollák.

Na zásah z 19. júna upozornilo združenie ETP Slovensko s tým, že policajti vrátane kukláčov nechali po sebe desiatky zranených ľudí, vrátane detí. Podľa viacerých mimovládok boli použitá sila a prostriedky neprimerané. Policajný prezident Tibor Gašpar spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom označili informácie o zraneniach za prehnané, polopravdivé až nepravdivé.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

VČERA - 20:23Domáce

Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája.

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

VČERA - 19:58Domáce

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách.

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

VČERA - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

VČERA - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

VČERA - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.