• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

Pred 190 rokmi sa narodi Henry Dunant, spoluzakladateľ Červeného kríža

  • 7:52 08.05.2018
  • Ženeva
Pred 190 rokmi sa narodi Henry Dunant, spoluzakladateľ Červeného kríža

Mnohí ľudia na svete si 8. mája pripomínajú Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. V tento deň a mesiac sa pred 190 rokmi narodil Jean Henry Dunant, spolutvorca myšlienky na založenie svetovej organizácie - Červeného kríža.

Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca umožňuje každý rok upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na osudy ľudí postihnutých vojnovými konfliktami, rôznymi násilnosťami, ale aj katastrofami.

Jean Henry Dunant sa narodil 8. mája 1828 v dobre situovanej rodine v Ženeve. Otec s matkou mu predurčili životnú dráhu bankára a obchodníka. Od detstva mal citlivý prístup k chudobným a chorým ľuďom, často im pomáhal.

Ako obchodný riaditeľ istej obchodnej spoločnosti sa v júni 1859 vybral po obchodné povolenie za francúzskym cisárom, ktorý tiahol do severnej časti Talianska patriacej vtedy Habsburgovcom. Pri Solferine sa stretli vojská Napoleona III. a Františka Jozefa. Dunant videl pri severotalianskom mestečku krvácať, trpieť a zomierať vojakov i civilných obyvateľov.

Táto skúsenosť sa podpísala na jeho ďalšom živote - k obchodu sa nevrátil. Začal organizovať pomoc pre ranených a rozhodol sa poskytovať lekársku pomoc trpiacim vo vojnách. Vojnovú udalosť zo severu Talianska popísal v knihe Spomienka na Solferino. Predložil v nej aj návrhy, aby sa podobné udalosti viac neopakovali, vložil do nej základy budúcich Ženevských konvencií.

Pre založenie Hnutia Červeného kríža sa stal rozhodujúcim rok 1863. Vo februári vznikla v rámci Ženevskej spoločnosti pre verejné blaho komisia, ktorej úlohou bolo v praxi realizovať Dunantovu výzvu napísanú v knihe Spomienky na Solferino. Komisia sa najskôr nazývala Medzinárodný výbor pomoci raneným, neskôr Medzinárodný výbor Červeného kríža. V dňoch 26.-29. októbra 1863 sa v Ženeve konala medzinárodná konferencia za účasti predstaviteľov 16 krajín. Delegáti prijali desať rezolúcií a tri odporúčania, čím položili základy Červeného kríža. Znakom ranených na celom svete sa stal červený kríž v bielom poli.

Spolu s francúzskym ekonómom Frédéricom Passym (20. mája 1822-12. júna 1912) získal Dunant v roku 1901 prvú Nobelovu cenu mieru.

Jean Henry Dunant zomrel 30. októbra 1910 v Heidene vo Švajčiarsku.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca patrí medzi najväčšie humanitárne organizácie na svete. Často sa toto hnutie označuje jednoducho „Červený kríž“.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca sa riadi siedmimi základnými princípmi, schválenými v roku 1965 vo Viedni na Medzinárodnej konferencii Červeného kríža. Ide o tieto princípy: ľudskosť, nestrannosť, neutralita, nezávislosť, dobrovoľnosť, jednota a univerzálnosť.

Znakom Červeného kríža, popri „obrátenej“ švajčiarskej zástave, je v islamských krajinách Červený polmesiac. Tretí emblém sa začal používať v januári 2007 a je ním Červená Dávidova hviezda na bielom pozadí v Izraeli a Červený kryštál na bielom pozadí mimo Izraela. Je znakom humanitárnych pracovníkov izraelskej organizácie Magen David Adom (MDA). Označenie ich má chrániť v konfliktných oblastiach.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

DNES - 10:05Zahraničné

Maďarsko je podľa Orbána na strane mieru.