• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Londýn prvýkrát predbehol New York v počte vrážd za mesiac

  • 7:52 03.04.2018
  • Londýn/New York
Londýn prvýkrát predbehol New York v počte vrážd za mesiac

Londýn, hlavné mesto Spojeného kráľovstva, prvýkrát prekonal americké veľkomesto New York v počte vrážd za jeden mesiac.

Z policajných štatistík zverejnených v pondelok podľa televízie Sky News vyplýva, že v britskej metropole prišlo vo februári o život násilnou smrťou 15 ľudí, zatiaľ čo v New Yorku ich bolo 14. V marci sa situácia zopakovala: v Londýne bolo hlásených 22 vrážd, o jednu viac ako v New Yorku.

V doterajšom priebehu tohto roka však v New Yorku zaznamenali viac vrážd ako v Londýne. Podľa londýnskej Metropolitnej polície zo 46 vrážd v tomto roku bolo 31 spáchaných bodnými zbraňami. V uplynulých troch rokoch stúpol počet vrážd v Londýne o 40 percent. New York, kedysi notoricky známy násilnou trestnou činnosťou, bol schopný znížiť od roku 1990 počet vrážd o 87 percent.

Polícia v Londýne vidí za smrteľnými útokmi skôr jednotlivých páchateľov ako organizovaný zločin. Čoraz viac páchateľov sú neplnoleté osoby a stále viac mladých ľudí nosí so sebou nôž.

Šéfka Metropolitnej polície Cressida Dicková vidí jednu z príčin tohto stavu v sociálnych médiách. Pre sobotňajšie vydanie denníka The Times povedala, že medzi adolescentmi bagatelizujú násilie.

Bulvárny denník Daily Express vyzval v pondelok londýnskeho starostu Sadiqa Khana, aby proti bujnejúcemu násiliu zasiahol. Noviny zverejnili článok s titulkom „Sadiq, konaj teraz!“.

Do neradostnej štatistiky v Londýne pribudlo medzitým v pondelok večer meno 17-ročného dievčaťa, ktoré bolo nájdené so strelnými zraneniami v štvrti Tottenham ležiacej na severne mesta. Hoci lekári bojovali o jej život, zraneniam nakoniec podľahla.

Kritický je stav 16-ročného chlapca, ktorého postrelili takisto pondelok večer, tentoraz na východe Londýna v štvrti Walthamstow. Ďalší mladík vo veku okolo 17 rokov mal bodné zranenia, ale jeho stav nebol bezprostredne známy.

V súvislosti s týmito prípadmi nebol zatiaľ nikto zadržaný.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.