• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Predseda ČSSD Hamáček navrhne Babišovi, aby odišiel z vlády

  • 12:57 27.03.2018
  • Praha
Predseda ČSSD Hamáček navrhne Babišovi, aby odišiel z vlády

ČSSD by takýto krok umožnil vstup do koalície s hnutím ANO, píše spravodajský server Novinky.cz.

Predseda Českej sociálnodemokratickej strany (ČSSD) Jan Hamáček na utorkovej schôdzi s premiérom v demisii Andrejom Babišom (ANO) otvorí otázku jeho odchodu z vlády.

Hamáček pritom spresnil, že na rokovanie ČSSD príde „s postojom odborných tímov k veciam, na ktorých sme sa nedohodli, a s prioritami, ktoré chceme presadiť. Súčasne prídeme aj s personálnymi otázkami,“ povedal Právu Hamáček.

Na otázku českého denníka Právo, či bude s Babišom riešiť jeho zotrvanie vo vláde, ktoré februárový zjazd ČSSD vzhľadom k trestnému stíhaniu pre kauzu Čapí hnízdo označil za „zásadný problém“, Hamáček odpovedal: „Určite, stopercentne.“

Hnutie ANO však už skôr jasne povedalo, že jediným jeho kandidátom na premiéra je Babiš.

Debatovať by obaja politici mali aj o rozdelení rezortov. ČSSD si ich nárokuje päť. Rokovanie prebehne aj medzi ČSSD a Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM), ktorá má záujem hovoriť o personálnom obsadení vládneho kabinetu.

KSČM avizovala, že bude menšinovú vládu ANO a ČSSD tolerovať, kladie si však vlastné podmienky. „Chceme, aby jasne povedali, koho chcú sociálni demokrati nominovať. Pretože dôveryhodnosť osôb sa líši,“ povedal v piatok Právu predseda komunistov Vojtěch Filip.

Ten má problém aj s ministrami ANO. Vymeniť by chcel štyroch z nich, pričom dvoch už menoval. Ide o ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha a ministra priemyslu a obchodu ČR Tomáša Hünera.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.