• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Strážca v ruskom nákupnom centre vypol alarm, zablokované boli aj núdzové východy

  • 20:19 26.03.2018
  • Moskva
Strážca v ruskom nákupnom centre vypol alarm, zablokované boli aj núdzové východy

Pri nedeľnom požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo 64 ľudí.

Príslušník bezpečnostnej stráže, ktorý vypol požiarny poplach v nákupno-zábavnom stredisku v ruskom meste Kemerovo, kde v nedeľu došlo k rozsiahlemu požiaru s množstvom obetí, je v súvislosti s touto tragédiou považovaný za podozrivého. Oznámil to v pondelok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK RF). Neuviedol však, prečo zadržaný strážnik alarm vypol, priblížila agentúra DPA.

Pri nedeľnom požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo 64 ľudí. Zranených bolo 44 osôb, pričom desať z nich je hospitalizovaných. Hasiči bojovali s plameňmi viac ako 14 hodín.

V nákupnom a zábavnom stredisku boli zablokované núdzové východy a podľa dôkazov došlo aj k porušeniu ďalších bezpečnostných opatrení, čo podľa vyhlásenia SK RF viedlo k „vážnym dôsledkom“.

Podľa záberov z bezpečnostných kamier vypukol požiar v zábavnej časti komplexu, ktorú zaplavil v priebehu niekoľkých sekúnd oblak čierneho dymu. Dospelí sa snažili zhromaždiť všetky deti a spoločne s nimi utiecť do bezpečia. Ruské médiá v tejto súvislosti uviedli, že nezvestných je doposiaľ viac ako 40 detí.

Úrady zadržali a vypočúvajú viacero ľudí vrátane nájomcu tej časti objektu, kde zrejme požiar vypukol, ako aj šéfa správcovskej spoločnosti, ktorá sa o nákupno-zábavné centrum starala.

Vyšetrovatelia podľa miestnych médií preverujú, či požiar nemohli založiť tínedžeri, ktorí podľa svedkov zapaľovali penové kocky v detskom kútiku. Rýchle rozšírenie požiaru je pripisované použitým nekvalitným staveným materiálom ako napríklad lacným plastom. Plamene zachvátili plochu približne 1600 metrov štvorcových.

Nákupné centrum s celkovou plochou 23.000 štvorcových metrov bolo otvorené v roku 2013. Jeho súčasťou je parkovisko pre 250 áut a okrem obchodov sa v ňom nachádza bowlingová herňa, detské centrum, kinosály a malá zoologická záhrada.

Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval rodinám a príbuzným obetí tragédie a prisľúbil im štátnu pomoc. Premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že rodiny obetí dostanú od štátu milión rubľov (14.120 eur).

Bohoslužbu za obete odslúžil v pondelok patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill I., ktorý zároveň požiadal miestne duchovenstvo, aby pomohlo pozostalým. Hlboký zármutok v súvislosti s tragédiou vyjadril aj pápež František, ktorý v sústrastnom telegrame kondoloval rodinám obetí, „najmä mnohých detí, ktoré prišli o život“; a požehnal tých, ktorí pomáhajú zraneným a pátrajú po nezvestných.

Kemerovská oblasť na západe Sibíri, ktorá je známa ťažbou uhlia a ťažkým priemyslom, vyhlásila v súvislosti s tragédiou trojdňový smútok.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.