• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Obyvateľov Havaja vystrašil raketový poplach

  • 7:15 14.01.2018
  • Honolulu
Obyvateľov Havaja vystrašil raketový poplach

Havajský úrad civilnej ochrany oznámil až po vyše polhodine, že išlo o falošný poplach, pričom nebolo jasné, čo bolo jeho príčinou, informovala agentúra AP.

Predstavitelia amerického ostrovného štátu Havaj požadujú vysvetlenie udalosti zo sobotňajšieho rána miestneho času, keď bola tamojším používateľom mobilných telefónov rozoslaná správa s varovaním pred možným zásahom územia balistickou raketou.

V hromadnej správe o raketovom útoku sa uvádzalo, že varovanie nebolo vydané v rámci cvičenia a obyvatelia by sa mali ukryť. Medzi Havajčanmi to vyvolalo paniku, ktorá poľavila až po priznaní, že niekto omylom „stlačil nesprávne tlačidlo“.

Havajský guvernér David Ige následne zvolal zasadnutie so zástupcami príslušných orgánov, aby vyšla najavo príčina tohto incidentu a boli prijaté opatrenia, ktoré zaručia, že sa nebude opakovať. „Verejnosť musí dôverovať nášmu systému varovania v mimoriadnych situáciách,“ poznamenal na margo falošného poplachu.

Incident bude preverovať aj dolná komora havajského zákonodarného zboru, ktorej predseda Scott Saiki v reakcii vyhlásil, že „vládne agentúry zjavne nie sú pripravené a chýbajú im kapacity na to, aby zvládali mimoriadne situácie“.

O sobotňajšom falošnom raketovom poplachu na Havaji bol v priebehu dňa informovaný aj prezident USA Donald Trump, uviedla AP.

Americký štát Havaj v decembri po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto kroku boli obavy z agresie Severnej Kórey.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.