• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Takto dopadli výsledky prezidentských volieb v ČR

  • 14:15 13.01.2018
  • Praha
Takto dopadli výsledky prezidentských volieb v ČR

Hlasovacie miestnosti v Česku sa o 14.00 definitívne uzavreli. Poznáme prvé výsledky.

Aktualizácia 16:40

Do druhého kola prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční o dva týždne, postupujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vyplýva to z takmer úplných volebných výsledkov, ktoré zverejnila Česká televízia.

Po zrátaní hlasov z vyše 98 percent okrskov, je na prvom mieste súčasný prezident Miloš Zeman so ziskom 38,87 percenta. Na druhom mieste skončil Jiří Drahoš, ktorý získal 26,45 percenta hlasov.

Drahoš vo svojej reakcii na výsledky vyjadril presvedčenie, že v prvom kole volieb volila drvivá väčšina Zemanových priaznivcov. Verí preto, že sa mu v druhom kole podarí osloviť voličov ďalších kandidátov, informoval server Novinky.cz.

„Podporu ocením, ale nebudem ju od nikoho vyžadovať,“ vyhlásil Drahoš. Podporu mu už medzičasom vyjadrili Michal Horáček a Mirek Topolánek, a nepriamo tiež Marek Hilšer.

Drahoš zároveň zdôraznil, že by sa pred druhým kolom stretol v priamej debate s Milošom Zemanom. Rozhodne však vylúčil prípadnú účasť v debate, v ktorej by Zemana zastupoval jeho hovorca Jiří Ovčáček.

Druhú priamu voľbu prezidenta v histórii Česka sprevádzal značný záujem voličov. Volebná účasť sa odhaduje na približne 60 percent, informoval spravodajský server iDNES.cz.

O post prezidenta sa okrem Zemana uchádzalo ďalších osem kandidátov. Keďže ani jeden z kandidátov podľa prvých čiastkových výsledkov zrejme nezískal nadpolovičný počet hlasov, Zeman s Drahošom zabojujú o post hlavy štátu v druhom kole 26. a 27. januára.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.