• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
22°Bratislava

Peruánsky prezident Kuczynski prežil hlasovanie o odvolaní

  • 7:17 22.12.2017
  • Lima
Peruánsky prezident Kuczynski prežil hlasovanie o odvolaní

S dôraznou obhajobou vystúpil v parlamente i samotný Kuczynski.

Poslanci peruánskeho parlamentu odmietli vo štvrtok odvolanie prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, ktorý čelí obvineniam z prijímania úplatkov od brazílskej stavebnej spoločnosti Odebrecht. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Poslanci odmietli príslušný návrh po desiatich hodinách parlamentnej rozpravy. S dôraznou obhajobou vystúpil v parlamente i samotný Kuczynski.

Za odvolanie hlavy štátu podľa agentúry DPA hlasovalo 78 zákonodarcov, teda o deväť hlasov menej, než bolo potrebných na jeho odvolanie.

Návrh na ústavnú obžalobu prezidenta, tzv. impeachment, podali v decembri na mimoriadnom zasadnutí štyri parlamentné strany. Ak by bol prijatý, hlavou štátu by sa stal terajší viceprezident Martin Vizcarra, a to až do ukončenia Kuczynského funkčného obdobia v júli 2021.

Iniciovanie odvolávania prezidenta prišlo niekoľko dní po tom, ako sa objavili dokumenty, podľa ktorých Kuczynského konzultačná firma v rokoch 2004-2007 prijala od konzorcií vedených Odebrechtom platby vo výške 782.000 dolárov. Kuczynski bol v tomto období ministrom vo vtedajšej peruánskej vláde, ktorá brazílskej firme udelila veľký kontrakt na výstavbu diaľnic.

Kuczynski (79) akékoľvek pochybenie odmietal s tým, že sa proti politicky motivovaným snahám o svoje odvolanie bude brániť.

Firma Odebrecht sa ocitla v centre najväčšieho korupčného škandálu Latinskej Ameriky. V rámci dohody o vine a treste, ktorú pred časom uzavrela s ministerstvom spravodlivosti USA, priznala, že vládam vo viacerých latinskoamerických krajinách poskytla výmenou za prideľovanie lukratívnych štátnych objednávok úplatky vo výške 800 miliónov dolárov (752.7 milióna eur).

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský autobus havaroval za hranicami, z miesta hlásia ranených

Slovenský autobus havaroval za hranicami, z miesta hlásia ranených

DNES - 10:37Zahraničné

Autobus smeroval do Viedne, vodičom bol 57-ročný Slovák.

Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

DNES - 10:11Zahraničné

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

DNES - 9:40Zahraničné

Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.