• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Vláda bude expresne rokovať o verejnom obstarávaní

  • 9:34 11.02.2013
  • BRATISLAVA
Vláda bude expresne rokovať o verejnom obstarávaní

Vláda sa už dnes namiesto tradičnej stredy stretne na 46. rokovaní.

Dôvodom je snaha čo najskôr prerokovať novelu zákona o verejnom obstarávaní.

Materiál chcú ministri čím skôr posunúť do parlamentu. Podľa hovorkyne predsedu vlády Beatrice Hudákovej je cieľom čo najefektívnejšie čerpanie eurofondov.

Parlament pritom rokuje o veľkej novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravil rezort vnútra a v národnej rade ju už poslanci posunuli do druhého čítania. Platiť však má až od leta. Teraz pripravili aj niekoľko expresných zmien, ktoré sú obsahom druhej novely tohto zákona a ministri ju majú na stole dnes. Táto úprava má urýchliť proces štátnych nákupov.
Budú hovoriť aj o emisiách

Podľa vicepremiéra Ľubomíra Vážneho by táto novela mala zabezpečiť, aby sa niektoré obstarávania zacielená na eurofondy dali stihnúť v dvoj-trojmesačnom limite.

Novela by mala napríklad zjednotiť revízne konania, umožniť podnikateľom podávať niektoré dokumenty formou čestných vyhlásení a zrušiť možnosť podať návrh na nápravu - zostane možnosť námietky. Text návrhu novely zatiaľ nezverejnili.

Ministri prerokujú aj stratégiu pre redukciu znečisťujúcich látok PM10. Ide o častice, ktoré sú voľne rozptýlené v ovzduší a pochádzajú z výfukových plynov alebo zo spaľovania tuhých látok. Hlavným dôvodom je prekračovanie legislatívne stanovených limitných hodnôt imisií častíc PM10 predovšetkým vo vysoko obývaných oblastiach, mestách a obciach prevažne v zimnom období.

Slovensko, tak ako ďalšie európske krajiny, je v procese infringementu vzhľadom na to, že neplní požiadavky Smernice Európskeho parlamentu a Rady o kvalite okolitého ovzdušia a čistejšom ovzduší v Európe.

Rezort životného prostredia predkladá na rokovanie aj prechodný národný program o priemyselných emisiách pre veľké spaľovacie zariadenie, ktoré majú tepelný príkon 50 megawattov a viac. Pre takéto prevádzky totiž nová eurosmernica významne sprísnila emisné limity, ktoré platia od roku 2016.

Členským štátom však dáva možnosť vypracovať prechodný národný program, ktorým sa posunie termín na zosúladenie s novými prísnejšími emisnými limitmi pre tieto spaľovacie zariadenia do 30. júna 2020.
Obrana chce rozšíriť vojakom mandát na Blízkom východe

Emisie budú limitované individuálnymi emisnými stropmi s klesajúcou tendenciou v príslušných rokoch. V národnom programe sú upravené limity pre oxid siričitý, oxidy dusíka a tuhé znečisťujúce látky.

Slovenskí vojaci v pozorovateľskej misii UNTSO (United Nations Truce Supervision Organisation) na Blízkom východe by mali dostať možnosť pôsobiť na celom území misie. Takýto návrh rezortov diplomacie a obrany majú dnes posúdiť členovia vlády. Širšie by mali byť aj možnosti funkčného pôsobenia Slovákov. V misii má zostať rovnaký počet našich vojakov, ktorých môže byť maximálne päť.

Hlavnou úlohou v priestore pôsobnosti slovenských pozorovateľov v pozorovateľskej skupine na Golanských výšinách (Observer Golan Group) v Sýrii je vykonávať inšpekcie, patrolovanie, pozorovanie a hlásenie aktivít, ktoré sú porušením alebo môžu viesť k porušeniu dohody o stiahnutí síl medzi Izraelom a Sýriou z roku 1974. Ministerstvo obrany navrhuje rozšíriť mandát pre pôsobenie Slovákov v tejto pozorovateľskej misii na celé územie pôsobenia misie UNTSO, teda v Egypte, Izraeli, Jordánsku, Libanone a Sýrii.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

DNES - 20:23Domáce

Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája.

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

DNES - 19:58Domáce

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách.

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

DNES - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

DNES - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

DNES - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.