• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Žitňanská očakáva od právnických fakúlt a mimovládok nominácie do Súdnej rady

  • 15:17 18.09.2017
  • Bratislava
Žitňanská očakáva od právnických fakúlt a mimovládok nominácie do Súdnej rady

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka vlády Lucia Žitňanská (Most-Híd) oslovila právnické fakulty a mimovládne organizácie, aby ponúkli návrhy kandidátov, ktorí by zastupovali vládu v Súdnej rade.

Už 27. septembra končí päťročné funkčné obdobie dvom z troch zástupcov vládnej moci v najvyššom samosprávnom orgáne súdnictva. Vláda zatiaľ nástupcov nevybrala. Ministerka spravodlivosti verí, že miesta neostanú dlhší čas neobsadené.

O tom, že chce priniesť na vládu mená kandidátov, informovala Žitňanská minulý týždeň. „Oslovila som právnické fakulty a mimovládne organizácie, aby dali nejaké návrhy kandidátov, aby sme mali aj z iného ako politického spektra možno návrhy vhodných kandidátov a mali z čoho vyberať,“ uviedla v stredu 13. septembra po zasadnutí vlády. Mená chce následne predstaviť partnerom v koalícii. Potvrdila pritom, že by malo ísť o nesudcov, ako je to aj stanovené v programovom vyhlásení vlády. „Ja v každom prípade presadzujem nesudcov,“ zdôraznila.

Je pravdepodobné, že vláda nestihne schváliť mená nových členov Súdnej rady do konca funkčného obdobia súčasných jej zástupcov. Istý čas tak budú chýbať traja z celkom 18 členov Súdnej rady. Od 28. júna je neobsadené už miesto jedného z troch zástupcov parlamentu. Nástupcu sudkyne Najvyššieho súdu Aleny Šiškovej sa nepodarilo zvoliť ani na septembrovej schôdzi zákonodarného zboru. Voľba bola opäť odložená pre spor vládneho Smeru-SD a ministerky spravodlivosti, ktorá nesúhlasí s tým, aby za parlament v Súdnej rade sedela štátna tajomníčka za Smer-SD a zároveň sudkyňa s prerušeným výkonom funkcie Monika Jankovská.

Žitňanská sa neobáva, že by Súdna rada mohla byť dlhší čas vo väčšej miere nekompletná. „Ja pevne verím, že nie,“ uviedla počas piatkového (15.9.) stretnutia s novinármi. Ministerka je presvedčená, že sa jej podarí nájsť s koaličným partnerom riešenie ohľadom voľby člena Súdnej rady v parlamente. „Myslím si, že k tomu vôbec nedôjde,“ reagovala na minulotýždňovej vláde na otázku, či je stále aktuálne, že by mohla opustiť vládu pre nomináciu Jankovskej.

Budúci týždeň v Súdnej rade skončia sudcovia Eva Fulcová a Ľuboš Sádovský, ktorí boli vymenovaní za jej členov vládou SR. Znovu obsadením týchto miest sa ukončí personálna obnova Súdnej rady pred jej tretím funkčným obdobím. Na konci júna v rade zasadlo sedem nových zástupcov sudcov, ktorí vzišli z májovej voľby. Funkčné obdobie sa skončilo okrem iného aj doterajšej predsedníčke Jane Bajánkovej a podpredsedovi Jánovi Vankovi. Súdna rada si 11. júla zvolila novú predsedníčku, ktorou sa stala sudkyňa Najvyššieho súdu Lenka Praženková. Podpredsedu bude Súdna rada voliť na septembrovom zasadnutí.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

Kliešte sú v máji aktívne,po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

VČERA - 20:23Domáce

Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája.

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

VČERA - 19:58Domáce

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách.

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

VČERA - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

VČERA - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

VČERA - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.