• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Čin strelca z Hurbanova posúdia ako úkladnú vraždu

  • 13:42 15.02.2013
  • BRATISLAVA
Čin strelca z Hurbanova posúdia ako úkladnú vraždu

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) sa napokon bude musieť zaoberať prípadom masakry mestského policajta Milana J. z Hurbanova, a to ako prípadom úkladnej vraždy.

Najvyšší súd totiž zrušil jeho rozhodnutie, ktorým prípad postúpil Okresnému súdu Nitra s tým, že ho treba posudzovať ako viacnásobnú vraždu. Tá už nie je v kompetencii špecializovaného, ale všeobecného súdu.

"Najvyšší súd SR rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie ŠTS," potvrdili agentúre SITA z najvyššieho súdu. Podľa trestného zákona je rozdiel medzi úkladnou vraždou a vraždou.

Pri úkladnej vražde ide o úmyselné usmrtenie s vopred uváženou pohnútkou. Pri vražde nie je vopred uvážená pohnútka. "Podľa názoru súdu nejde o obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, ale o obzvlášť závažný zločin vraždy, ktorého prejednanie nepatrí do pôsobnosti špecializovaného trestného súdu," vysvetlila koncom januára hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Proti uzneseniu, ktorým špecializovaný súd prípad postúpil na okresný súd, podal následne dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť. Najvyšší súd dal už spomínaným rozhodnutím za pravdu prokuratúre. "Podľa dozorujúceho prokurátora výsledky prípravného konania nasvedčujú tomu, že obvinený konal s vopred uváženou pohnútkou," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Špeciálny prokurátor preto podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy (sčasti dokonaný, sčasti v štádiu pokusu) v súbehu so zločinom a prečinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečinom porušovania domovej slobody. "V rámci vyšetrovania sa objasňovali všetky dôležité skutočnosti, a to aj duševný stav obvineného v čase spáchania skutku," doplnila Predajňová.

Milan J. prišiel vlani v sobotu dopoludnia 26. júna, v čase svojho voľna, na dvor domu obetí. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Potom sa vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Milan J. údajne strieľal pre správanie tejto rodiny, polícia nevidí za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Milan J. pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa informácií TV Markíza počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.

Podľa medializovaných informácií znalci na základe prvotných posudkov navrhovali Milana J. umiestniť v ústave. Podľa pôvodného záveru znalcov mal strelec podstatne zníženú schopnosť rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania, ako aj podstatne zníženú schopnosť svoje konanie ovládať. Vedomie Milana J. bolo zakalené a zmätené. Vyšetrovateľ však znovu vypočul súdnych znalcov, a podľa definitívneho záveru bol strelec v čase skutku zdravý a pri zmysloch. Milan J. si podľa vyšetrovateľov skutok dopredu podrobne naplánoval a zadovážil si zbraň. V prípade odsúdenia mu hrozí 25 rokov väzenia alebo aj doživotie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.